Postup přípravy receptu Naložená, lehce stravitelná husa:
Husu částečně stáhneme tak, že na stehnech, křídlech a na zadní části hřbetu ponecháme kousky kůže. Husu lehce opereme, otřeme utěrkou a rozdělíme na porce. Na dno vysokého kamenného hrnce dáme drobně nakrájenou cibuli, na ni položíme nekolik porcí husy, posypeme tlučeným pepřem, novým kořením, hřebíčkem a opět přidáme cibuli. Takto pokračujeme, až je v hrnci celá husa. Pak ji zatížíme a uložíme do studena na 2-3 dny. V zimě vydrží naložená i 5-6 dní. Při úpravě usmažíme na másle nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkový list, poté přidáme osolená husí prsa protažená nakrájenou slaninou, osolená stehna, a ostatní osolené porce husy s cibulí i šťávou, která se při naložení husy vyloužila. Husu dusíme na plotně, často ji podlévajíce, až i 2 hodiny. Když je takto napolo udušená, přendáme obrácenou stranou husu na pekáč, posypeme ji strouhanou houskou, přidáme k ní prolisovanou zeleninu a husu upečeme v troubě po obou stranách do červena. Upečenou husu narovnáme na mísu a podáváme horkou.