1 kapr
| dle chuti: hořčice a sůl
| dle potřeby: klasický trojobal (vejce, hl.mouka, strouhanka)
| nálev: jako na okurky, ale víc octa
| 1 ks cibule, bobek, nové koření a mrkev
Postup přípravy receptu Novoroční pečenáče:
Naporcovaného kapříka (raději dva) vydatně namažeme plnotučnou hořčicí a necháme přes noc meditovat, pak osolíme a obalíme jak je zvykem v našich krajích a osmažíme (dlouho a pomalu).
Konzumujeme ke štědrovečerní večeři s bramborovým salátem. Co zbyde, dojíme na snídani. Zůstanou-li i poté nasmažené porce a rodina, přecpaná cukrovím a vánočními dobrotami, odmítá další kapří chod, uvaříme nálev podobně jako na okurky a zbylé porce naskládáme do kameňáku nebo větší sklenice, přikryjeme kolečky cibule, mrkve, přidáme vavřín a nové koření a zalijeme nálevem.