Postup přípravy receptu Opékané brambory - tak trochu po řecku:
Brambory omyjeme, prohlédneme a očistíme slupku a vaříme 15 - 20 minut (podle jejich velikosti). Necháme částečně vychladnout a nakrájíme na kousky velikosti soust.
Rajčata nakrájíme na nudličky, česnek na tenké plátky a olivy na kolečka. Rozmarýn zbavíme tuhých částí a nasekáme.
Bazalku nakrájíme na velmi tenké proužky a promícháme ji s jogurtem a sýrem. Směs osolíme a opepříme, dobře promícháme a uložíme do ledničky.
Na pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm brambory. Bramborami příliš nemícháme a nehýbeme, abychom nevyrobili bramborovou drť. Jakmile získají kůrčičku, přidáme sůl, pepř, rozmarýn, česnekové lupínky, proužky rajčat a olivy. Vše opékáme ještě 3-5 minut.
Horké brambůrky podáváme s kopečkem studené sýrovo-bazalkové omáčky.
olivový olej k opékání (dobré je použít olej z naložených rajčat)