125 g másla
| 1/2 balíčku vanilkového pudinku
| 1 balíček vanilkového cukru
| 125 ml mléka
| na ozdobu:
| 1 hrst křížal
| rum
| 20 jahod
| dle potřeby: olej na vymazání
| těsto:
| 30 g ztuženého tuku
| 300 g hladké mouky
| 90 g cukru moučka
| 1 vejce
| 1-2 PL vanilkového pudinkového prášku
| 1 lžička rumu
Postup přípravy receptu Opilé dortíčky:
Cukr vyšleháme se změklým tukem. Přidáme hladkou mouku, vejce, rum a vanilkový pudink. Rukama vypracujeme na hladké nelepivé těsto.
Větší formičky na košíčky vymažeme olejem a rozdělíme do nich těsto. Formičky naskládáme na plech a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut na 190 °C.
Do kastrůlku nalijeme mléko, přisypeme vanilkový cukr i pudinkový prášek. Dobře promícháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Nakonec nalijeme rum podle chuti. Více rumu = méně mléka. Za občasného míchání necháme krém vychladnout. Do zchladlého pudinku zašleháme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém.
Rum uvedeme do varu a zalijeme jím křížaly. Necháme vystydnout a poté i okapat. Můžeme použít i jiné druhy ovoce.