Postup přípravy receptu Ořechové lastury:
Uhněteme mouku, tuk, cukr, vodu a vejce do vláčného těsta. Necháme odpočinout v lednici, nejlépe přes noc nebo i déle, a válíme na přiměřeně tenkou placku. Z té vykrajujeme kolečka, na každé dáme kopeček směsi mletých ořechů a džemu (do směsi můžeme přidat rum, strouhanou čokoládu atd. podle chuti), přehneme na půlkolečko (efektně to vypadá, pokud použijeme speciální vykrajovátko, které jednou stranou vykrajuje a druhou stranou těsto přeloží a okraje zmáčkne do tvaru lastury) a pevně přitlačíme okraje. Pečeme ve středně vyhřáté troubě několik minut, dokud cukroví nezačne zlátnout.
Hotové lasturky můžeme obalit v moučkovém + vanilkovém cukru nebo nechat jen tak. Cukroví je výborné i méně sladké a nedá se snad ani zkazit (maximálně se mohou okraje rozvírat a náplň malinko vytékat, ale ani to nevadí).