Použité suroviny receptu Ořechovo - bramborový nákyp:
125 ml mléko
| dle chuti: mletý černý pepř
| 1 ks cibule
| 3 ks vejce
| dle chuti: kmín
| 800 g brambory
| 300 ml zeleninový vývar
| dle chuti: majoránka a sůl
| 70 - 100 g lískové ořechy (mleté)
| 1 lžíce mouka
| 70 g máslo
| 100 g gouda
Postup přípravy receptu Ořechovo - bramborový nákyp:
Brambory oloupeme, rozkrájíme a uvaříme je doměkka v zeleninovém vývaru.
Cibuli oloupeme a nasekáme. Goudu nastrouháme najemno. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Uvařené brambory scedíme a šťouchadlem rozmačkáme na kaši. Raději ji vložíme do větší mísy. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem, cibulí a majoránkou a vše vmícháme do bramborové kaše. Goudu smícháme s oříšky, moukou, špetkou soli, pepřem a kmínem podle chuti. Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Sníh navršíme na bramborovou kaší a sníh posypeme směsí sýru a oříšků. Teprve teď můžeme vše opatrně zamíchat.
Nákypovou formu vymažeme asi 20 gramy másla. Zbytek másla nakrájíme na vločky. Formu naplníme bramborovou hmotou a rozložíme na ni vločky másla.
Nákyp pečeme asi 45 minut a ihned jej servírujeme.
Fotky receptu Ořechovo - bramborový nákyp:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!