Postup přípravy receptu Pchali z čerstvého špenátu:
Listy špenátu velmi pečlivě opláchněte pod tekoucí vodou – je to důležité zvlášť v místech, kde jsou listy srostlé do svazečků. Vložte listy do velkého kastrolu, zalijte mírně osolenou vodou, uveďte do varu a asi deset minut vařte, až je špenát hezky vláčný, ale má ještě pěknou zelenou barvu. Během varu se objem značně zmenší. Listy špenátu sceďte, nechte okapat a ještě je rukama důkladně vymačkejte, jako byste ždímali prádlo. Spolu s ořechy, koriandrem, kořením a česnekem je vložte do mixéru nebo – což má Viktoria daleko raději – je spolu rozemelte ve strojku na maso. Směs dochuťte solí, pepřem a několika kapkami octa. Podávejte na menších talířcích, ozdobené zrnky granátového jablka.