Postup přípravy receptu Pečená husa s jablečnou, hruškovou a brusinkovou nádivkou:
Husu omyjte studenou vodou, osolte a opepřete ze všech stran, tedy i zevnitř. V kastrolu zvolna povařte víno, vývar a brusinky, až budou měkké, nasáklé a zbude asi 60 ml tekutiny. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cibulku a míchejte až změkne. Přidejte jablka a hrušky a vařte zvolna až to vše změkne, ale ještě neztratí tvar. (10-12 minut). Vypněte plamen, přidejte brusinky, šalvěj, tymián, skořici a strouhanku, sůl a pepř, vše smíchejte.
Nadzdvihnete huse kůži na prsou, bocích, stehnech a zádech a do dutin nacpete nádivku, nikoli do břišní dutiny, jak jsme zvyklí. Položte na záda na naolejovanou mřížku do pekáče, aby neležela v tekutině a pečte 15 minut při 220 °C (425 F). Snižte teplotu na 180 °C (350 F), každých 20 minut polévejte 3 lžícemi vařící vody a pečte dál, až při píchnutí nožem do stehna (té husy!) vytéká šťáva čistě nažloutlá, nekrvavá (asi 2,5 hodiny). Přendejte husu na servírovací mísu a přikryjte na 15 minut alobalem. Mezitím slijte tuk do hrnce, do pánve nalijte vývar na omáčku a rozpusťte do něj vypečeniny. Vařte až je toho polovina, pak za míchání přidejte škrob rozmíchaný v troše studené vody. Ono vám to zhoustne před očima. Omáčku servírujte zvlášť na stůl.