Kapra očistíme a nakrájíme na podkovy. Jednotlivé podkovy osolíme a obalíme v klasickém trojobalu. Kapra osmažíme dozlatova a necháme vychladnout.
Připravíme si nálev. Uvaříme jej podle návodu na obalu a necháme vychladnout.
Podle množství si vezmeme větší nebo menší zavařovací sklenici nebo jakoukoliv uzavíratelnou nádobu a do ní postupně vkládáme připravené porce kapra. Na kapra můžeme poházet cibuli nakrájenou na kolečka, bobkový list a případně 4 - 5 feferonek pro výraznější chuť. Střídáme vrstvu kousků kapra s cibulí. Bobkový list pouze přidáme příležitostně, taktéž feferonky. Možno přidat i česnek - celé stroužky.
Pečenáče z kapra uzavřeme a nádobu s pokrmem necháme aspoň týden uležet v chladu, ne na sluníčku. Uležením v octovém nálevu kosti změknou, až se téměř rozpustí.
Pečenáče z kapra podáváme podle chuti s čerstvým pečivem.
Další báječné recepty na pečenáče:
Rybky aneb pečenáče
Hájkovy výborné pečenáče
Pečenáče z kapra
Novoroční pečenáče
Domácí pečenáče z rybího filé
Houbové pečenáče
Pečenáče v rajském protlaku
Nakládaná ryba - pečenáče