Postup přípravy receptu Perníkový čert a Mikuláš:
Mouku prosijeme na vál. Přidáme prosátý cukr, prášek do perníku, vejce, máslo, med, jedlou sodu, oříšky, koření a olej. Zpracujeme vláčné těsto, které zabalíme do mikroténové fólie a necháme nejméně do druhého dne v chladu odležet. Potom těsto rozválíme a vykrajujeme z něj figurky Mikuláše a čerta. Přendáme je na vymazaný plech, potřeme vlažnou vodou a vložíme do předehřáté trouby. Upečeme. Po vyjmutí z trouby horké figurky potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme je vychladnout. Na polevu dáme bílky do misky, přidáme 2x prosátý cukr a citrónovou šťávu. Třeme do zhoustnutí. Hotovou polevu rozdělíme do několika misek a obarvíme cukrářským barvivem. Zdobíme perníky.