Postup přípravy receptu Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem:
Nejprve si připravíme omáčku:
Nadrobno pokrájené žampióny podusíme na másle se solí do měkka, přidáme pepř, sůl a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme pár minut do zhoustnutí a aby nebyla cítit syrová mouka. Ochutíme kapkou octa či cukru, podle našich zvyklostí. Omáčku udržujeme teplou, pokud ji budeme používat později, potřeme povrch plátkem másla, aby se netvořil škraloup.
Poté se pustíme do přípravy samotných lívanečků:
Rozmrazíme špenát, přidáme žloutky, mouku s práškem do pečiva, sůl, pepř, prolisovaný česnek, vše promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
Na lívanečníku pečeme lívance: na pomaštěné důlky lívanečníku vlijeme lžíci těsta, vložíme "překvapení" (šunku, salám) a přelijeme druhou lžící těsta. Povrch uhladíme a pozvolna opékáme.
Lívanečky podáváme přelité žampiónovou omáčkou, ozdobit můžeme snítkou petrželky či stonkem pažitky, hvězdička z rajčete také nevypadá nejhůř :-)