Postup přípravy receptu Poctivý špenát:
Na sádle (1 větší polévkové lžíce) zpěníme nadrobno nakrájenou 1 středně velkou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, přilejeme přes sítko 2 polévkové lžíce hladké mouky rozmíchané ve 2 dcl vody. Přes sítko lejeme proto, aby nám nevznikly žmolky.
Mouka rychle začne houstnout, proto neustále mícháme - "opékáme" takto asi 2-3 minuty, až je celá směs hnědá. Přilejeme 2 dcl horké vody, přidáme kostku masoxu (masového vývaru).
Přidáme nerozmražený špenát - já používám granule, lépe a rychleji se špenát rozpustí. Špenát v kostce je taky fajn, ale je to 10 minut vaření navíc... Přímo do kastrólu prolisujeme 3-4 stroužky česneku.
Necháme na mírném ohni pod pokličkou bublat asi 10 minut, pak přilejeme asi 2 dcl mléka. Špenát opět přivedeme k varu a vmícháme 1 čerstvé vejce. Důkladně rozmícháme, přiklopíme pokličkou (jinak špenát docela prská ven), stáhneme plamen a na mírném ohni dusíme-vaříme ještě asi 10 minut. Občas promícháme.
Ke špenátu můžeme jako přilohu podávat brabory a vejce. Vejce jako volské oko nebo vařená natvrdo. Brambory třeba dělané na páře...
Na dno kastrólu nebo hlubší pánve nalejeme 2 dcl horké vody, vložíme 2 bobkové listy a 3-5 kuliček nového koření, položíme na dno pařáček a na něj naklademe na kolečka nakrájené brambory. Ty osolíme a posypeme kmínem. Přiklopíme pokličkou a děláme v páře asi 15 minut - dle stáří a typu brambor - raději průběžně zkoušejte...
Takto připravený špenát je dost kaloricky vydatný a docela sytý. Hodí se po práci na zahradě, po výletě, sportu... a je docela rychle připravený. Dobrou chuť...