Postup přípravy receptu Pohádkové koláče:
Tužší těsto se zadělává v dřevěné míse zpravidla v noci a dobře se vypracuje. Ráno se z těsta vykrajují bochánky (15-20 dkg), každý se dá na bílý papír tvaru čtverce a o stranách 40x40 cm nebo na podložky z bílého papíru vystřiženého podle pokličky. Ty se potírají rozehřátým tukem a dávají se vždy dva k sobě. Těsto se na podložce rozválí do kruhu. Na okraji se vytlačí patky - "vobroubky", které se mažou rozšlehaným vejcem. Pak se každý koláč "merhuje" (výraz z jižního Chodska), což znamená, že se povrch koláče zdobí postupně tvarohovou, makovou a povidlovou nádivkou do pěkných vzorů. Potom se koláč přizdobuje rozinkami, loupanými mandlemi nakrájenými na nudličky a stříkáním tvarohových a povidlových zdobených prvků na podklad z opačných nádivek. Po upečení se pokapávají sladkou smetanou.
Suroviny na nádivku: (na 1 kg mouky budeme potřebovat) 1/2 kg tvarohu, 25 dkg povidel a 20 dkg máku.
Postup: Tvaroh se rozdělá s mlékem, šlehačkou, cukrem, vejcem a přidá se vanilkový cukr a citrónová kůra. Mák se rozemele a dá se do mléka osoleného špetkou soli. Dusí se čtvrt hodiny. Přidá se cukr a strouhaný perník. Do vychladlého máku se přidá trochu marmelády (lépe drží pohromadě), citrónová kůra, vanilkový cukr, rum a sníh z bílků. Švestková povidla se ochucují mletým hřebíčkem a rumem.