Postup přípravy receptu Polévka z čerstvých rajčat se sýrovými noky:
Na másle necháme zpěnit usekanou šalotku a česnek. Přidáme nakrájená rajčata, sůl, pepř, vše promícháme a 5 minut podusíme. Přilijeme zeleninový vývar a na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Polévku slijeme do jiného hrnce přes síto a rajčata do ní prolisujeme. Vmícháme rajčatový protlak, krátce povaříme a nakonec polévku zjemníme sladkou smetanou.
Mléko ochutíme solí a pepřem, přivedeme k varu, přidáme mouku a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud se těsto nechytá stěn a dna nádoby. Do tuhé vlažné hmoty postupně vpracujeme vejce, bylinky, sýr a solamyl. Lžičkou namočenou ve vodě tvoříme noky, které zvolna vaříme v osolené vodě.
Noky rozdělíme na talíře, přelijeme horkou rajskou polévkou a ochutíme bylinkami.