1 stroužek česneku
| sůl
| cukr
| 30 g másla
| 250 g rajčat
| 2 cibule
| 1 celer
| tymián
| 100 g pórku
| mouka hladká
| 150 g smetana kysaná
| 0,9 l vývar hovězí
| pepř
| protlak rajčatový
Postup přípravy receptu Tomatová polévka :
Na malé kostičky nakrájenou cibuli a česnek osmahneme na rozpáleném másle. K zelenině přidáme 150 g rajčat nakrájených nadrobno a protlak a necháme několik minut podusit. Zaprášíme moukou a osmahneme. Zalijeme vývarem, rozmícháme dohladka. Přidáme pórek a celer nakrájené na kostičky, tymián a necháme asi půl hodiny vařit. Přilijeme smetanu, dochutíme solí a cukrem a prolisujeme přes jemné sítko. Zbytek rajských přelijeme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme do hotové polévky.