Postup přípravy receptu Pálivá plněná vejce:
Vejce uvaříme natvrdo, ochladíme studenou vodou a oloupeme. Čtyři vejce podélně rozřízneme a vydlabeme z nich žloutky, které použijeme do náplně. Zbylým vejcím seřízneme špičky, nevydlabujeme.
Připravíme si náplň. V misce vymícháme křenové pomazánkové máslo, nastrouhaný tvrdý sýr, čerstvě nasekanou pažitku (pokud nemáme, může být i sušená). Doplníme o pálivou hořčici a dochutíme solí, pepřem a pálivou paprikou. Nakonec přimícháme vydlabané žloutky. Náplň dobře smísíme a dáme alespoň na 30 minut do chladu.
Mezitím si připravíme pevná rajčata, která rozkrojíme a také vydlabeme, aby nám zůstaly jen rajčatové mističky.
Vydlabaná vajíčka plníme směsí a zdobíme čerstvou petrželkou.
Vejce bez špiček pouze poklademe na talířek, na horní seříznutou špičku naklademe trochu připravené pomazánky a přiklopíme mističkou z rajčete. Můžeme ještě dozdobit tatarskou omáčkou a rajčátka natečkovat. Obě varianty plněných vajíček uchováváme do podávání v chladu.