Vložil: | XpajaY850 |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 85 min |
Hodnocení: |
        
|
Počet hodnocení: | 12 |
|
|
Použité suroviny receptu Provensálský dýňový tian:
750 g neloupané dýně bez semínek
| špetku strouhaného muškátového oříšku
| 1 středně velkou cibuli, nahrubo posekanou
| 20 g másla + ještě trochu na vymazání pekáče
| 1 lžíce rostlinného oleje
| 1 lžíci hladké mouky
| 250 ml studeného mléka
| 1 vejce, lehce našlehané
| 80 g nastrouhaného sýra typu ementál
| hrst mandlových lupínků
| sůl a pepř
Postup přípravy receptu Provensálský dýňový tian:
1. Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce s šesti lžícemi vody. Zakryjte a na mírném ohni poduste 15 až 20 minut, dokud dýně nezměkne.
2. Dýni rozmačkejte, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Pokud zelenina pustila hodně vody, vraťte ji nad plamen a minutu až dvě ji za občasného míchání povařte tak, aby se většina tekutiny vypařila.
3. Mezitím osmažte na másle a oleji cibuli, aby byla měkká, ale ještě ne hnědá. Přisypte mouku a zasmahněte ji; za stálého míchání postupně přilévejte mléko. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne.
4. Vzniklý bešamel spojte s vajíčkem, vlijte k dýni a prošlehejte. Keramický pekáček nebo zapékací misku vymastěte, nalijte do něj směs a posypte ji sýrem a mandlemi. Pečte, dokud povrch neztuhne a nezezlátne (trvá to asi 40 minut).
Fotky receptu Provensálský dýňový tian:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!