650 g jablka
| 1ks citrón
| 2 lžíce rozinky
| 5 lžic rumu
| 180 g polohrubá mouka
| 1 lžička kypřícího prášku
| 120 g másla
| 120 g cukru
| 2 ks vejce
Postup přípravy receptu Opilý jablečný koláč:
Jablka oloupeme a nakrouháme na plátky. Kousky jablek ihned pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Rozinky posypeme cukrem a přelijeme alkoholem. Necháme je přes noc uležet. Minimálně 5 hodin. Mouku smísíme s kypřícím práškem. V míse utřeme 90 g másla, 60 g cukru a vanilkový cukr. Přisypeme mouku a rukama prohněteme, až vznikne lehké žmolenkové těsto. Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou a rozetřeme do ní těsto. Rozpálíme troubu na 200°C. Na těsto vyrovnáme připravené plátky jablek a posypeme cukrem. Koláč vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut. Mezitím si připravíme polevu. Do pěny našleháme 30 g másla, 40 g cukru a vejce. Krátce před koncem pečení přelijeme koláč připravenou pěnou a posypeme ochucenými rozinkami. Pečeme ještě asi 10 minut.
Fotky receptu Opilý jablečný koláč:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!