Postup přípravy receptu Rajčata zapečená s česnekem:
1. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, stopky kuželovitě vykrojíme a plody nakrájíme na osminky.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme. Bazalku omyjeme, osušíme, lístky otrháme ze stonků, několik jich ponecháme na ozdobu a ostatní najemno nasekáme. Smícháme s česnekem. Troubu předehřejeme na 175 °C.
3. Plochou ohnivzdornou formu vytřeme 1 lžicí olivového oleje. Část rajčatových plátků do ní vějířově navrstvíme. Lehce osolíme a opepříme, posypeme částí bazalky s česnekem a trochou sýra. Takto pokračujeme, dokud nevypotřebujeme všechny přísady. Horní vrstvu ukončíme strouhaným sýrem a pokapeme zbylým olejem. Zapékáme 25 min.
Tip:
Smícháme-li sýr se 3-4 lžícemi strouhanky, bude mít pokrm kůrku ještě křupavější.