Postup přípravy receptu Rajčata zapečená s mozzarellou:
Rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 4 mm silné. Mozzarellu vyjmeme z nálevu, necháme okapat a nařežeme na stejně silné plátky. Zapékací formu důkladně vymažeme olivovým olejem. Do vymazané formy skládáme střídavě plátky rajčat a mozzarelly. Na povrchu zlehka okořeníme mletým pepřem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při střední teplotě přibližně 15-20 minut. Svazek bazalky propláchneme, protřepáním odstraníme vodu a několik lístků odložíme stranou. Zbylou bazalku jemně nasekáme. Hotová rajčata vyjmeme z trouby a zasypeme nasekanou čerstvou bazalkou, případně ještě přelijeme zbylým olivovým olejem. Dáme na talíře, ozdobíme lístky bazalky a teplé ihned podáváme. Jako příloha je vhodné bílé pečivo nebo plátky veky opečené na másle. Tento pokrm je tepelně upravenou variantou oblíbeného italského salátu, který se podává zastudena.