Postup přípravy receptu Ratatouille ve 4 snadných krocích:
1. Nejprve si připravte zeleninu: lilky podélně rozkrojte, položte na
prkénko řeznou plochou dolů, vprostřed podélně rozřízněte a pak napříč překrájejte na kousky velké asi 1,5 cm. Papriky od stopky dolů oloupejte pomocí škrabky na brambory, odstraňte jaderník a drobně je nakrájejte.
2. Nakrojte rajčata křížem, vložte je do mísy a zalijte vroucí vodou. Zhruba po dvaceti vteřinách slijte, zalijte studenou, a až rajská jablíčka vychladnou, stáhněte z nich prsty nebo nožíkem slupku. Rozkrojte je na čtvrtky, semínka vyškrábněte lžičkou a dužinu nahrubo pokrájejte.
3. Silnostěnnou pánev rozehřejte a pak do ní vlijte dvě lžíce oleje. Lilek opékejte ze všech stran pět minut, až zvláční a zezlátne. Vyjměte, přidejte lžíci oleje a asi pět minut smažte cuketu. Vyjměte a totéž zopakujte s paprikami. Zeleninu opékejte jen krátce, aby neztratila barvu a šmrnc!
4. Také cibuli smažte pět minut. Vsypte česnek a po minutě vmíchejte i ocet a cukr, koření, rajčata a část lístků bazalky. Přisypte všechnu zeleninu, podle chuti osolte a opepřete a ještě asi pět minut smažte. Podávejte posypané zbylou bazalkou, nejlépe s křupavou bagetou.