Postup přípravy receptu Řecké sýrové fondue:
V nerezové pánvi rozdrobíme na větší kousky fetu a nivu. Mouku - 2 vrchovaté nebo 3 zarovnané polévkové lžíce - rozmícháme ve studené vodě, přilijeme do pánve a jemně zamícháme. Je žádoucí, aby se sýrová směs přichytila na dno pánve, proto mícháme opatrně (neodškrabujeme ode dna). Asi po 4 minutách, až směs zhoustne, přidáme olivový olej, opět jemně promícháme. Snížíme teplotu, nemícháme a necháme sýrovou směs "probublávat" tak dlouho, až se na dně vytvoří přichycená vrstva červenavé barvy - tu průběžně kontrolujeme - pozor na připálení (zhořknutí). Finální chavitsi by mělo být hladké - ale s hrudkami nerozpuštěné fety a nivy, ani příliš řídké, ani husté. Jí se lžící teplé přímo z pánve s chlebem.