Postup přípravy receptu Rizotto po venkovsku:
Kapustu omyjeme a rozdělíme na listy, které prsty roztrháme na menší kousky. Celer oloupeme a nakrájíme nadrobno, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kousky, rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme rovněž na kousky.
Všechnu zeleninu včetně fazolí zalijeme vývarem a na mírném ohni 2 hodiny pod pokličkou vaříme. Bůček nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, pak ji i s rýží a bůčkem smažíme 3 minuty na másle. Zalijeme vínem,uvedeme do varu a za stálého míchání na mírném ohni vaříme, dokud se víno úplně nevypaří.
Postupně doléváme vývar a spolu s uvařenou zeleninou a fazolemi ještě 15 minut vaříme. Občas zamícháme. Osolíme, opepříme, odstavíme a zamícháme. Necháme 5 minut odpočinout a podáváme.