Květina Vánoc - Vánoční hvězda | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Vánočka - nejoblíbenější recepty | Hrajte s námi SUDOKU online ! |
|
|
Milujete italskou kuchyni? Tenoučká pizza, šťavnaté saláty,
dobré víno, dary moře... a těstoviny, které v italské kuchyni
jednoznačně vedou. Také doslova "hltáte" všemožné kulinářské pořady,
smolíte si tužkou na papír italské recepty (nebo rovnou běžíte do
obchodu pro kuchařku) a sliny se vám sbíhají na jazyku už při pouhém
pomyšlení na ně?
Rigatoni s nivou, tortellini s rajčaty a mozzarelou, bavette s
mořskými plody... No řekněte, nezní to báječně? A co teprve ta chuť!
Řekněme si upřímně: Itálie nás zkrátka baví.
Kuchařkám, které si tato jídla zamilovaly, ovšem hrozí drobný
nedostatek - neznalost druhů těstovin (nutno podotknout, že Italové
jich na svém kontě mají mraky). Mnohým z nás se jistě při pohledu na
exotické názvy receptů protáčí labužnicky panenky - ovšem když nám,
například v luxusní restaruaci (kde obvykle názvy jídel přeloženy
nebývají), tu dobrůtku přinesou, občas se nestačíme divit.
Pokud vás italská kuchyně láká, chcete se vyvarovat "jídelnímu faux pas" a stát se skutečnou přeborkyní ve znalostech těstovin, následující řádky by vás měly zajímat! Chytrá
žena pro vás připravila seznam těch nejčastěji používaných druhů
těstovin - a samozřejmě k nim připojila také stručný výklad...
Cannelloni - duté válečky, které se nejčastěji plní (například masovou směsí) a zapékají (výtečné se sýrem).
Conchigliette - tzv. mušličky, používají se jako příloha k omáčkám (nivové, rajčatové...), ale nalézt je můžete také coby zavářku do polévky.
Farfalle - zvané jinak mašličky nebo motýlci, jsou vhodné do salátů (chutnají dobře s majonézou i jogurtem).
Fusilli - bezvaječná vřetena různé velikosti, hodí se hlavně k řídkým omáčkám (zkuste je k dobře naředěné rajské!).
Chifferini - pod tímto názvem se skrývají oblíbená
kolínka. My je používáme především do omáček nebo je zapékáme, Italové
je dávají také coby zavářku do polévky.
Lasagne - častý termín v jídelních lístcích českých
pizzérií. Jedná se o asi osm centimetrů dlouhé, širší pláty, které se
zapékají (výborné se sušenými houbami!).
Malloreddus - mušličky vyrobené z krupice. Italové
je používají nejčastěji pro rychlá a jednoduchá jídla (není nic
snazšího než je uvařit, naolejovat, správně okořenit, přelít rajčatovou
omáčkou a posypat sýrem).
Penne - poměrně oblíbený druh těstovin, jedná se o
delší duté roury, které jsou na koncích zkosené (proto se překládají
jako "brka"), Češi je rádi dávají do salátů, nicméně hodí se spíše
zapékané nebo s hustou omáčkou.
Ravioli - další oblíbený termín v italských
restauracích a pizzériích. Mívají nejčastěji tvar čtverce ajsou plněné
masovou, špenátovou či sýrovou náplní. Bývají nekořeněné, pouze přelité
rajčatovou nebo jemnou smetanovou omáčkou.
Rigatoni - jsou krátké, duté a vroubkované těstoviny, jsou oblíbené k zapékání (výborné také s mletým masem!).
Spaghetti - neboli dlouhé, různě silné provázky,
které nejlépe chutnají s kečupem a sýrem nebo jen okořeněné s kapkou
oleje. Zkrátka klasika!
Tagliatelle - poměrně známý druh těstovin (i když
název se těžko pamatuje). Jedná se o dlouhé širší nudle smotané do
jakýchsi hnízd, která se během vaření rozvinou. Koupit je můžete v
různých barvách - nažloutlé (bez příchutě), červené (rajčatové), zelené
(špenátové) atd.
Tortellini - oblíbená pochoutka Italů. Těstovinové
taštičky, které se plní masem, sýrem, špenátem, houbami (fantazii se
meze nekladou!). Podávají se, podobně jako ravioli, polité rajčatovou
či smetanovou omáčkou.
Specialistkou na těstoviny jste se již stala, teď zbývá pouze malý,
ale o to důležitější detail - a tím je správné vaření! Zoufáte si, že
se vám těstoviny opět rovařily nebo že jsou naopak nedovařené? Chutnají
mdle a okamžitě se slepí? Samozřejmě záleží na kvalitě samotných
těstovin a pokud se chystáte vařit nějaké speciality, kvalitní italské
mňamky jsou doslova nutností! Pokud však nedokážete těstoviny pořádně
uvařit, nikdy nebudou tak dobré - ať jsou sebevíce kvalitní...
Každých sto gramů těstovin zalijte litrem vody. V průběhu vaření těstoviny část vody vsáknou a pokud jí mají málo, začnou se slepovat.
Nezpomeňte osolit vodu (lepší je vhodit do hrnce sůl, když už se voda začíná vařit - rychleji se vám rozpustí). Při vaření do vody navíc přidejte lžíci oleje, aby nedošlo ke slepení těstovin.
I když jste do vody přidala olej a koupila kvalitní těstoviny (například z tvrdozrnné pšenice), často je promíchávejte.
Nepřekračujte předepsanou dobu vaření! Raději včas začněte těstoviny ochutnávat, abyste předešla jejich přílišné měkkosti.
Nakonec těstoviny propláchněte studenou vodou a přidejte opět pár kapek oleje...
Dobrou chuť, milé kuchařky!
Alena Rašková
ChytráŽena.cz