Postup přípravy receptu Ruská vejce s játry a majonézou:
Husí játra pokrájíme a udusíme obvyklým způsobem na másle. Pak je prolisujeme přes jemné síto.
Na mísu dáme 130 g másla, utřeme do pěny a za dalšího tření přidáme asi 4 natvrdo uvařené žloutky, 1 PL jemně sekaných kaparů, špetku soli, špetičku tlučeného pepře, prolisovaná játra a je-li hmota tužší, zapracujeme do ní 3-4 PL sladké smetany.
Uvařená vejce natvrdo rozřízneme po délce, vyjmeme z nich žloutky a dolíčky v nich vyplníme játrovou hmotou pomocí stříkačky, ukončené hvězdičkou. Křížem vystříkáme přes tuto nádivku ozdobu z husté majonézy. Srovnáme je na ploché míse a zalijeme rosolem, který necháme ztuhnout.
Co se udělá s ostatními 6-ti žloutky se tu nepíše. Je zde ale dobrý návod na zpracování v jiné sekci:
Majonéza:
dva natvrdo vařené žloutky prolisujeme přes síto, přidáme 4 PL dobrého stolního oleje, 6 PL dobrého vinného octa, dobře utřeme a pak k tomu přidáme ještě 1 KL hořčice a špetku cukru.