Postup přípravy receptu Rýže plněná hrachem a sýrem:
Rýži uvaříme ve 4 dl slané vody, podusíme ve zvláštní nádobce ve slané vroucí vodě hrách, který jsme nechali předem namáčet. Uvařenou rýži smícháme s půlkou nasekané rýže.
Do pekáčku nasypeme strouhanku, na ni položíme jednu vrstvu rýže, kterou zase posypeme strouhankou. Další vrstvou bude povařený celý hrách. Posypeme strouhankou a navrch uděláme vrstvu zbylé rýže.
Smetanu zamícháme s máslem a zbylou nasekanou petrželí a směs přelijeme přes povrch pekáčku, tedy přes poslední vrstvu rýže. Nyní vytvoříme závěrečnou vrstvu - vše posypeme strouhaným sýrem.
Pekáček vložíme do předehřáté trouby a rýži plněnou hrachem a sýrem necháme zapéct asi půl hodiny.