Postup přípravy receptu Rýžové Yakitori se zeleninou:
Houby Shitake namočíme předem do mléka nebo vlažné vody, aby změkly.
Opražíme sezam nebo arašídy pod pánvičkou, neboť pražící se zrno poletuje a střílí. Pražíme, dokud nezhnědne.
Uvaříme rýži ve varných sáčcích cca 14 minut v mírně osolené vodě zbarvené kari. Propláchneme a sáčky vysypeme do mísy a přikryjeme, aby nevychladla.
V hrnci wok na troše oleje osmahneme na kolečka pokrájený pórek, přidáme vymačkané houby shitake, popřípadě žampiony (ty být nemusí, dává je ten, kdo má rád hodně hub a více druhů hub), podlijeme vodou, přidáme sójovou omáčku, worchester a podusíme houby doměkka asi 20 minut.
Mezitím si nasekáme nadrobno olivy nebo kyselou okurku a nať šalotky na trubičky velké 1cm.
Když jsou houby měkké, dolijeme ještě vodu tak, aby vše bylo konzistence polévky, zahustíme solamylem, aby vzniklo dostatek omáčky a vsypeme rýži. Přidáme opražený sezam nebo arašídy, rozinky, hrášek, nasekané olivy, okurku a nať šalotky. Vše důkladně promícháme a dochutíme chilli, sójovou omáčkou a worchestrem.
Další obměna je přidáním nadrobno nasekaných vajec natvrdo a místo šalotky lze použít nadrobno nasekané listy celeru a kopr. Celer a kopr nahradí obtížně sehnatelné mořské řasy.
Yakitori se hodí k hovězí roštěné, k vepřovým kostkám restovaným na medu, ale i přírodně připraveným rybám.