Postup přípravy receptu Salát z uzené tresky se ztraceným vejcem:
1. Do hrnce nalijte litr a půl vody a dejte ji vařit. Než začne vřít, připravte zálivku: prošlehejte spolu hořčici, ocet, tři lžíce oleje, lžíci vody a sůl.
2. Zapněte gril v troubě nebo troubu předehřejte na maximum. Bagetu na plechu zakápněte zbylým olejem a opečte dozlatova (8–10 minut).
3. Mezitím vhoďte fazolky do kastrolu s vroucí vodou a tři až pět minut je vařte. Pak je vylovte děrovanou naběračkou, vsypte do mísy a zakápněte trochou zálivky. Do vody vložte rybu, stáhněte plamen a pět minut mírně povařte. Vyjměte, kápněte do vody trochu octa a z talířku nebo naběračky nechte do hrnce vklouznout rozklepnuté vejce. Bílek přehrňte přes žloutek a vejce povařte asi tři minuty takzvaně do ztracena (bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat tekutý). Vajíčko vyjměte děrovanou naběračkou a nechte na ubrousku okapat. Stejně připravte i druhé.
4. Opláchnuté listy salátu dejte do mísy a rozdrobte na ně rybu. Přidejte krutony, fazolky a většinu zálivky a všechno promíchejte. Rozdělte na talíře, navrch položte vejce, zakápněte zbylou zálivkou. Podávejte ještě teplé.