Postup přípravy receptu Salonky:
Cukr s vodou dáme do čisté nádoby, zakryjeme poklicí a uvaříme na velké bubliny. Emailový plech nebo pánev vypláchneme studenou vodou a nalejeme na něj uvařený cukr. Povrch cukru pokropíme studenou vodou a necháme vychladnout. Vychladlý cukr mícháme novou, nepoužitou vařečkou tak, že ho taháme ze strany na stranu, až zbělí. Takto připravený fondán za stálého míchání ohřejeme na velmi mírném ohňi a přidáme libovolnou příchuť. Fondán nalejeme na vál, zformujeme do čtverce a když trochu ztuhne, nakrájíme ho na podlouhé kostky. Když je cukroví tvrdé, balíme je do ozdobných vánočních papírů. Připravený fondán můžeme také vykrajovat různými formičkami a vykrojené cukroví ozdobíme hvězdičkami.