Použité suroviny receptu Semínkovo-ořechové hrudky s javorovým sirupem:
100 g biomásla nebo biotuku (např. Prima Rapunzel nebo Alsan bio; k dostání v bioprodejnách či v Hypernově)
| + trocha másla na vymazání plechů
| 100 g javorového sirupu (nejlépe nedoslazovaného cukrem
| špetka mořské soli
| 100 g hladké pšeničné mouky, nejlépe v biokvalitě
| 80 g jemně mleté špaldové celozrnné mouky
| 100 g semínek a nahrubo nasekaných ořechů
| 1 lžička mleté skořice nebo špetka mleté pravé vanilky
Postup přípravy receptu Semínkovo-ořechové hrudky s javorovým sirupem:
1. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Na dva plechy mázněte trochu másla a potáhněte je papírem na pečení.
2. V misce utřete elektrickým šlehačem máslo a pomalu do něj zašlehejte javorový sirup rozmíchaný s pěti lžícemi vody a špetkou soli. Až se hmota začne jakoby srážet, vmíchejte dvě lžíce hladké mouky a ještě trochu prošlehejte. Potom vařečkou vmíchejte zbytek pšeničné i špaldové mouky, ořechy a koření. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte lžíci mouky.
3. Pomocí dvou lžiček nebo rukama tvarujte malé hrudky a klaďte je na plechy. Pečte v předehřáté troubě přibližně dvacet minut.
Tip na obměnu
Udělejte si müsli hrudky! Do těsta přidejte 1 lžíci javorového sirupu navíc a spolu s moukou přisypejte 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček.
Fotky receptu Semínkovo-ořechové hrudky s javorovým sirupem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!