Postup přípravy receptu Škeble z listového těsta:
Do kastrolu nalijeme mléko a přivedeme k varu. Přisypeme mák, přidáme oba druhy cukru, strouhanku nebo perník a skořici. Za stálého míchání vaříme makovou náplň na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Dáváme pozor, aby se nepřipálila. Pak ji odstavíme z ohně a necháme vychladnout.
Připravíme si ořechovou náplň. Dáme krystalový cukr na pánev podlijeme trochou vody, aby se cukr za stálého míchání rozpustil. Pak přidáme strouhané ořechy, a trochu strouhanky, aby hmota byla vláčná.
Rozválíme listové těsto. Pomocí skleničky vykrajujeme kolečka a plníme buď makovou nebo ořechovou náplní. Pak přehneme kolečka, aby nám vznikly škeble a vidličkou jim přitlačíme okraje. Škeble z listového těsta klademe na vymazaný plech a dáme péct, dokud škeble nezrůžoví. Ještě teplé škeble z listového těsta obalujeme v moučkovém cukru.
Osobně kupuji již rozválené listové těsto. A dělám to ze dvou. Z jednoho těsta je přibližně jeden plech, záleží na velikosti škebliček.