8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

4 málo známé zajímavosti o kešu

18. 08. 2021 | Škola vaření
Ačkoliv se o kešu smýšlí jako o ořechu, botanicky se jedná o jedlou nažku, což je suchý nepukavý plod. Ať budeme kešu nadále říkat tak, či onak, patří asi k nejoblíbenějším suchým plodům na světě. Celosvětově se jich ročně sní okolo 5 milionů tun.

Obal kešu je jedovatý


„Skořápka kešu obsahuje cardol – olejovitou látku s leptavými účinky, která dokáže na kůži způsobit velmi nepříjemné puchýře a narušení kůže. Aby bylo možné dostat se k jedlé části, je třeba nejdřív nažku zahřát, aby se zničily toxiny. S ohledem na to, že se kvůli vyloupnutí celého nepoškozeného ořechu stále používá vyloupávání s vysokým podílem ruční práce, patří kešu k nejdražším ořechům vůbec,“ říká Petr Miklík z Grizly, který je jedním z největších prodejců ořechů v Česku.

Kešu jsou zdrojem bílkovin i zdravých tuků

4 málo známé zajímavosti o kešu


Kešu na rozdíl od mandlí či lískových ořechů příliš neoplývají vlákninou, ale jejich konzumací si můžete dodat významné množství bílkovin a čerpat je i z jiných zdrojů než z masa a mléčných výrobků.
100 g kešu obsahuje až 18 g bílkovin. Kromě toho jsou vynikajícím zdrojem zdravých tuků, neboť v nich převládají mononenasycené mastné kyseliny. Jejich energetická hodnota patří k téměř nejnižším mezi ořechy (2450 kJ na 100 g kešu), proto si je můžete v rozumném množství (cca 28 g denně) dopřát, i když hubnete.



Není kešu jako kešu


Nejcennější a prémiové kešu jsou ty, které jsou velké, celé a poznáte je díky označení WW. Tato zkratka znamená Whole White. „Přiřazené číslo např. 320 označuje nadprůměrnou velikost kešu. Konkrétně pak, že jedna libra kešu obsahuje 320 celých jader. Čím je číslo nižší, tím jsou jádra větší. Pokud stojíte o absolutní zachování živin v kešu, tak pro vás budou pravou volbou bio raw kešu. Počítejte, že u kombinace bio raw kešu, které se výhradně zpracovávají ručně, si připlatíte až dvojnásobek ceny kešu WW kvality a budou se vám hůře shánět. U nás na e-shopu najdete veškeré zmiňované varianty, a i výrobky z nich. Například bio raw kešu máme z Indonésie, kešu WW320 z Indie, Vietnamu a Afriky či bio kešu z Ghany či Burkiny Faso,“ zmiňuje Petr Miklík z Grizly. Další třídou je SW, tj. Scorched Wholes. Tyto kešu mají barvu slonové kosti, ale mohou mít i světle hnědou či popelavou barvu, což je způsobeno jejich přehřátím. To se podepisuje i na jejich struktuře, neboť nejsou tolik měkké. Existují další třídy, ale jejich kvalita by měla stát už mimo naši pozornost.
kešu

Rostlinný nápoj, sýr či granola


Velké prémiové kešu je nejpříhodnější sníst v přirozené podobě, nebo je použít na dochucení slaných i sladkých jídel či dozdobení salátů či dezertů. Hojně jsou využívány například v thajských či indických jídlech. Z kešu si můžete vyrobit i rostlinný sýr nebo nápoj, domácí ořechovou granolu či oříškové máslo, které můžete použít pro přípravu krémů do dezertů, na ochucení ranní kaše, smoothie apod. Rostlinný nápoj si jednoduše připravíte z 1 šálku kešu. Ty po dobu 3 hodin namočíte do vody, následně ořechy slejete a rozmixujete s cca 1 litrem čisté vody. Osladit můžete ještě sirupy, medem, nebo datlovou pastou. Takto vyrobený nápoj je určen pro okamžitou spotřebu. Rozmixované kešu lze využít i na obalování cukrovinek, zahuštění omáček, přípravu past či pest.


-Komerční sdělení-
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !