MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ananas králem ovoce

4. 11. 2009 | Škola vaření
Domovinou ananasu jsou tropické oblasti Jižní Ameriky, Brazílie, Venezuely, Mexika a také Číny. Tato tropická bylina je mnoholetá. Má ostré mečovité listy, které u země vytvářejí  růžici. V jejím středu vyrůstá krátká květní osa s mnoha květy. Po odkvětu srůstají jednotlivé plody v mohutné dužnaté plodenství 1 až 3 kg těžké. To jsou ananasy, které bývají obvykle žluté, bronzové, a nazlátlé barvy.


Jak poznáme zralý ananasový plod?


Zralý plod poznáme podle typické vůně, pevné slupky a  zelených lístků. Čím jsou šupiny na slupce více vypouklé, tím je ananas aromatičtější.

Ovoce, které by nemělo chybět v našem jídelníčku.


Pro svůj vysoký obsah vitamínů a nerostných látek.  Ananas obsahuje až 90% vody. Zbytek tvoří vitamíny B, C, provitamin A, draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek, železo a důležité kyseliny. Ananas má málo sodíku. Hlavně ale obsahuje biotin, enzym bromelin a mangan!

A co všechno dokáže ananas? Skoro všechno!


- Chrání před osteoporózou.
- Přispívá ke krvetvorbě.
- Odvodňuje organismus.
- Spaluje tuky, výborný při dietě.
- Čistí a odlehčuje střeva.
- Chrání žaludeční sliznici.
- Působí protizánětlivě, podobně jako léky.
- Působí jako životabudič.

Čerstvá ananasová šťáva


Jestliže trpíte horečkami a depresemi, určitě byste měli pravidelně pít ananasovou šťávu.

Ananasová dieta


Ananas patří mezi nejznámější a nejúčinnější spalovače tuků. Právě díky tomu je součástí spousty diet. Při hubnutí se používá pouze čerstvý ananas. Při této dietě musíte vypít nejméně 2 l čisté vody. Tento druh ovoce je při dietách velice oblíbený.

Žádoucí rostlina pěstitelů


Atraktivním vzhledem a příjemnou chutí svých plodů se ananas stal v našich podmínkách také žádoucí rostlinou pěstitelů. Můžeme si ho vypěstovat ve skleníku nebo také  doma v bytě.
Rostlinu si můžeme vypěstovat použitím vrcholové růžice plodu. Odlomíme ji, pečlivě odstraníme zbytky dužniny, ránu zasypeme dřevěným uhlím a na vzdušném a teplém místě necháme zaschnout. Brzy se objeví krátké kořínky. Růžici  poté vtlačíme do  rašelinové zeminy asi do hloubky 2 cm a čekáme, až zakoření. Při zakořeňování potřebuje růžice teplotu asi 25 stupňů C. V zimě by se teplota měla pohybovat v rozmezí od 14 do 18 stupňů.

Kuchyňské použití ananasu


Využití ananasu je opravdu veliké. Má velmi příjemnou chuť a pěkně voní. Velice dobře se uplatní ve studené i teplé kuchyni, a to i při přípravě sladkých i slaných  jídel. Při přípravě různých druhů mas, hlavně pečených. Můžeme ho jíst čerstvý,  kandovaný či sušený. Vyrábí se z něj šťáva, džus, kompot či marmeláda. Oživíte s ním různé druhy desertů, koláčů, dortů, pohárů a salátů. Skvěle se hodí na ozdobu při různých hostinách ovocných a alkoholických koktejlů.

Ananas je právem označován králem ovoce,  pro svou neobyčejně lahodnou chuť a vynikající vůni. Málo kdo tomuto ovoci odolá. Výhodu je, že na našem trhu jsou ananasy k dostání po celý rok.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
  
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
čerstvý ananas máme moc rádi, ale taky z něj mám občas nepříjemě na jazyku. Používám ho když dělám přírodní kuřecí plátky - osolené a opepřené maso z obou stran orestuju na něj dám plátek šunky na něj v mikrovlnce ohřátý plátek ananasu a na vrch sýr a ještě to nechám chvilku pod pokličkou v pánvi. Stejně to dělám i s kompotovanejma broskvema. Je to super.
Obrázek uživatelky
profil
Já ho letos dělala na kameni s masem a bylo to úžasný. I samotný na oleji po masu byl vynikající. příští léto určitě vyzkoušejte
Obrázek uživatelky
profil
Ananas miluju,ale můžu syrový jen po troškách,kvůli dásním a jazykuSmajlíkUrčitě vyzkouším tip od jarmily65,děkujuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ananas mám ráda, ale zbožňuji jablka. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám véééľmi rada ananás , najchutnejší je čerstvý , ale keď mám veľkú chuť ,tak si dám aj konzervovanýSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles