8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ananas králem ovoce

4. 11. 2009 | Škola vaření
Domovinou ananasu jsou tropické oblasti Jižní Ameriky, Brazílie, Venezuely, Mexika a také Číny. Tato tropická bylina je mnoholetá. Má ostré mečovité listy, které u země vytvářejí  růžici. V jejím středu vyrůstá krátká květní osa s mnoha květy. Po odkvětu srůstají jednotlivé plody v mohutné dužnaté plodenství 1 až 3 kg těžké. To jsou ananasy, které bývají obvykle žluté, bronzové, a nazlátlé barvy.


Jak poznáme zralý ananasový plod?


Zralý plod poznáme podle typické vůně, pevné slupky a  zelených lístků. Čím jsou šupiny na slupce více vypouklé, tím je ananas aromatičtější.

Ovoce, které by nemělo chybět v našem jídelníčku.


Pro svůj vysoký obsah vitamínů a nerostných látek.  Ananas obsahuje až 90% vody. Zbytek tvoří vitamíny B, C, provitamin A, draslík, hořčík, vápník, fosfor, zinek, železo a důležité kyseliny. Ananas má málo sodíku. Hlavně ale obsahuje biotin, enzym bromelin a mangan!

A co všechno dokáže ananas? Skoro všechno!


- Chrání před osteoporózou.
- Přispívá ke krvetvorbě.
- Odvodňuje organismus.
- Spaluje tuky, výborný při dietě.
- Čistí a odlehčuje střeva.
- Chrání žaludeční sliznici.
- Působí protizánětlivě, podobně jako léky.
- Působí jako životabudič.

Čerstvá ananasová šťáva


Jestliže trpíte horečkami a depresemi, určitě byste měli pravidelně pít ananasovou šťávu.

Ananasová dieta


Ananas patří mezi nejznámější a nejúčinnější spalovače tuků. Právě díky tomu je součástí spousty diet. Při hubnutí se používá pouze čerstvý ananas. Při této dietě musíte vypít nejméně 2 l čisté vody. Tento druh ovoce je při dietách velice oblíbený.

Žádoucí rostlina pěstitelů


Atraktivním vzhledem a příjemnou chutí svých plodů se ananas stal v našich podmínkách také žádoucí rostlinou pěstitelů. Můžeme si ho vypěstovat ve skleníku nebo také  doma v bytě.
Rostlinu si můžeme vypěstovat použitím vrcholové růžice plodu. Odlomíme ji, pečlivě odstraníme zbytky dužniny, ránu zasypeme dřevěným uhlím a na vzdušném a teplém místě necháme zaschnout. Brzy se objeví krátké kořínky. Růžici  poté vtlačíme do  rašelinové zeminy asi do hloubky 2 cm a čekáme, až zakoření. Při zakořeňování potřebuje růžice teplotu asi 25 stupňů C. V zimě by se teplota měla pohybovat v rozmezí od 14 do 18 stupňů.

Kuchyňské použití ananasu


Využití ananasu je opravdu veliké. Má velmi příjemnou chuť a pěkně voní. Velice dobře se uplatní ve studené i teplé kuchyni, a to i při přípravě sladkých i slaných  jídel. Při přípravě různých druhů mas, hlavně pečených. Můžeme ho jíst čerstvý,  kandovaný či sušený. Vyrábí se z něj šťáva, džus, kompot či marmeláda. Oživíte s ním různé druhy desertů, koláčů, dortů, pohárů a salátů. Skvěle se hodí na ozdobu při různých hostinách ovocných a alkoholických koktejlů.

Ananas je právem označován králem ovoce,  pro svou neobyčejně lahodnou chuť a vynikající vůni. Málo kdo tomuto ovoci odolá. Výhodu je, že na našem trhu jsou ananasy k dostání po celý rok.

Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
  
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
zdravý.Dá se využít v kuchyni do pohárů,jako ozdoba,příloha.Vypadá a chutná výtečně na jednohubkáchSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ANANAS JE MOC CHUTNÝ OVOCE-DÁ SE KOMBINOVAT K MNOHA POKRMŮM-MILUJI HO......Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět zařadím do mého jídelníčku ananas, mám ho ráda.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za rady, jak se zbavit spáleného jazyka - ta akce s cukrem asi moc dietní nebudeSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je tp lahůdka, pokud je správně zralý
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles