Když pomineme orosený půllitr piva nebo sklenici dobře vychlazeného vinného střiku, stále nám zůstává řada možností, jak si poměrně rychle připravit lahodné a osvěžující pití. K tomu, abychom léto v pohodě přežili, nám pomohou studené nápoje, které si bez velké náročnosti na přípravu a suroviny namícháme doma. Patří k nim zejména limonády, čaje, kávy, koktejly a džusy.
Studené limonády
Studené limonády připravujeme většinou z ovoce. Ovocné limonády sladíme pokud možno medem, doléváme je většinou vychlazenou vodou nebo minerálkou a před podáváním vložíme do sklenic předem připravené kostky ledu. Podáváme je pokud možno okamžitě, abychom se zbytečným okysličováním nepřipravovali o cenné vitamíny.Studené čaje
Studené čaje jsou pro nás možná nápojem poněkud nezvyklým, ale tyto čaje jsou velmi osvěžující, zvláště když jsou doplněny ovocnou šťávou nebo šťávou z citrusových plodů a nejsou příliš slazeny. Vynikne tak jejich málo sladká a osvěžující chuť. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Podle potřebného počtu porcí uvaříme černý čaj a necháme ho vychladnout. Do sklenic nasypeme drobné kostky ledu, zalijeme je čajem a přidáme čerstvou citrónovou nebo pomerančovou šťávu či trochu ovocného sirupu. Nakonec ozdobíme plátkem citronu nebo limetky a můžeme podávat. Skvěle nás osvěží také vychlazený čaj zelený s příchutí či bez příchutě, podávaný s ledovou tříští.Studené kávy
Studené nebo mražené kávy jsou pochoutkou, která nám kromě osvěžení může nahradit i dezert. Většinou se uvařená káva kombinuje se zmrzlinou nebo kouskem polárkového dortu, doplňuje se podle potřeby ještě trochou ledu a nakonec se zdobí šlehačkou, strouhanou čokoládou, strouhanými ořechy nebo kokosem.Studené mléčné koktejly
Studené mléčné koktejly připravujeme především dětem, protože jim v podobě tohoto chutného nápoje podáváme zároveň přesnídávku a přitom to neodporuje zdravé výživě. Koktejly připravujeme většinou za pomoci mixéru, ale někdy stačí jen šlehač, který mléko napění. Do koktejlu můžeme přidávat ovoce, které máme momentálně k dispozici, můžeme přidat trochu zmrzliny nebo ledu. Hotový koktejl zdobíme několika kousky celého ovoce, pro slavnostnější příležitosti můžeme doplnit i šlehačkou nebo čokoládou. Mléko do těchto studených koktejlů lze velice dobře nahradit i podmáslím, kefírem nebo zředěným bílým jogurtem. Stejně tak místo ovoce můžeme použít zeleninu jako například mrkev nebo rajčata. Podáváme vždy okamžitě, protože pěna vytvořená šleháním by jinak brzy opadla. Dětem doplňujeme tyto koktejly brčkem, donutí je k pití po malých doušcích a vyhnout se tak hltavému pití a možným zažívacím potížím.Džusy
Džus je sice poněkud náročnější z hlediska přípravy než výše uvedené nápoje, ale přesto si ho můžeme udělat i doma z vlastních surovin. Základ džusu tvoří ovoce, zelenina nebo jejich kombinace, které uvaříme zhruba v 1 l vody. Pak rozmixujeme, přidáme potřebné množství cukru, trochu kyseliny citrónové, povaříme a doplníme převařenou vodou na potřebné množství. Zeleninový džus si můžeme trochu přisolit, což je v horkých dnech při ztrátě solí způsobené pocením velmi vhodné. Po zchladnutí slijeme do lahví a uložíme do chladničky. Tyto nekonzervované džusy je třeba do 2-3 dnů spotřebovat, proto připravujeme najednou jen přiměřené množství. Nezapomeňte, že ve většině receptů je uvedeno nadhodnocené množství cukru, proto sladíme podle chuti a snažíme se množství cukru omezit. Pokud používáme kyselé ovoce jako rybíz, višně nebo kyselejší jablka, kyselinu citrónovou částečně nebo zcela vynecháme.Užijte si léto se spoustou skvělých a osvěžujících drinků, fantazii se meze nekladou!!!
Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz