Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 25.11. 2024
Dnes má svátek Kateřina
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Bezva tipy na studené letní nápoje

4. 06. 2012 | Škola vaření
V letních měsících toužíme po příjemném osvěžení víc než kdy jindy. Doporučuje se vydatně pít převážně méně sladké a vlažné nápoje. Jak už to ale bývá, chuť máme většinou na něco jiného, a to na něco pořádně studeného, co by nás ochladilo.

Když pomineme orosený půllitr piva nebo sklenici dobře vychlazeného vinného střiku, stále nám zůstává řada možností, jak si poměrně rychle připravit lahodné a osvěžující pití. K tomu, abychom léto v pohodě přežili, nám pomohou studené nápoje, které si bez velké náročnosti na přípravu a suroviny namícháme doma. Patří k nim zejména limonády, čaje, kávy, koktejly a džusy.

Studené limonády

Studené limonády připravujeme většinou z ovoce. Ovocné limonády sladíme pokud možno medem, doléváme je většinou vychlazenou vodou nebo minerálkou a před podáváním vložíme do sklenic předem připravené kostky Bezva tipy na studené letní nápojeledu. Podáváme je pokud možno okamžitě, abychom se zbytečným okysličováním nepřipravovali o cenné vitamíny.

Studené čaje

Studené čaje jsou pro nás možná nápojem poněkud nezvyklým, ale tyto čaje jsou velmi osvěžující, zvláště když jsou doplněny ovocnou šťávou nebo šťávou z citrusových plodů a nejsou příliš slazeny. Vynikne tak jejich málo sladká a osvěžující chuť. Jejich příprava je velmi jednoduchá. Podle potřebného počtu porcí uvaříme černý čaj a necháme ho vychladnout. Do sklenic nasypeme drobné kostky ledu, zalijeme je čajem a přidáme čerstvou citrónovou nebo pomerančovou šťávu či trochu ovocného sirupu. Nakonec ozdobíme plátkem citronu nebo limetky a můžeme podávat. Skvěle nás osvěží také vychlazený čaj zelený s příchutí či bez příchutě, podávaný s ledovou tříští.

Studené kávy

Studené nebo mražené kávy jsou pochoutkou, která nám kromě osvěžení může nahradit i dezert. Většinou se uvařená káva kombinuje se zmrzlinou nebo kouskem polárkového dortu, doplňuje se podle potřeby ještě trochou ledu a nakonec se zdobí šlehačkou, strouhanou čokoládou, strouhanými ořechy nebo kokosem.

Studené mléčné koktejly

Bezva tipy na studené letní nápojeStudené mléčné koktejly připravujeme především dětem, protože jim v podobě tohoto chutného nápoje podáváme zároveň přesnídávku a přitom to neodporuje zdravé výživě. Koktejly připravujeme většinou za pomoci mixéru, ale někdy stačí jen šlehač, který mléko napění. Do koktejlu můžeme přidávat ovoce, které máme momentálně k dispozici, můžeme přidat trochu zmrzliny nebo ledu. Hotový koktejl zdobíme několika kousky celého ovoce, pro slavnostnější příležitosti můžeme doplnit i šlehačkou nebo čokoládou. Mléko do těchto studených koktejlů lze velice dobře nahradit i podmáslím, kefírem nebo zředěným bílým jogurtem. Stejně tak místo ovoce můžeme použít zeleninu jako například mrkev nebo rajčata. Podáváme vždy okamžitě, protože pěna vytvořená šleháním by jinak brzy opadla. Dětem doplňujeme tyto koktejly brčkem, donutí je k pití po malých doušcích a vyhnout se tak hltavému pití a možným zažívacím potížím.

Džusy

Džus je sice poněkud náročnější z hlediska přípravy než výše uvedené nápoje, ale přesto si ho můžeme udělat i doma z vlastních surovin. Základ džusu tvoří ovoce, zelenina nebo jejich kombinace, které uvaříme zhruba v 1 l vody. Pak rozmixujeme, přidáme potřebné množství cukru, trochu kyseliny citrónové, povaříme a doplníme převařenou vodou na potřebné množství. Zeleninový džus si můžeme trochu přisolit, což je v horkých dnech při ztrátě solí způsobené pocením velmi vhodné. Po zchladnutí slijeme do lahví a uložíme do chladničky. Tyto nekonzervované džusy je třeba do 2-3 dnů spotřebovat, proto připravujeme najednou jen přiměřené množství. Nezapomeňte, že ve většině receptů je uvedeno nadhodnocené množství cukru, proto sladíme podle chuti a snažíme se množství cukru omezit. Pokud používáme kyselé ovoce jako rybíz, višně nebo kyselejší jablka, kyselinu citrónovou částečně nebo zcela vynecháme.

Užijte si léto se spoustou skvělých a osvěžujících drinků, fantazii se meze nekladou!!!

Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a koktejl bych si dalaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles