Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 08.05. 2024
Dnes má svátek všichni osvobození
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brambora – nezvaná plodina, která dobyla srdce Evropanů

29. 09. 2022 | Škola vaření
I do českých kuchyní jsme vpustili svěží vítr zahraničních delikates, a tak i v té nejobyčejnější domácnosti často kouzlíme nevšední dobroty, které bychom si v minulosti dopřávali leda tak na druhém konci planety. Ingrediencí, surovin, koření a chutí, s nimiž můžeme volně čarovat, je téměř nekonečné množství. Jedna plodina však zůstává už po staletí nenahraditelnou. Plodina, která neoslní extrémně výraznou chutí, a přesto si bez ní neumíme představit jídelníček našich domovů, ani delikátní menu v restauracích. To vše umí jen brambora.

Její příjezd do evropských zemí nebyl z počátku nijak očekávaný, ba dokonce žádaný. Nezvaná a nová lahůdka z Jižní Ameriky Evropany spíše děsila, než že by je potěšila. Například král Bedřich Veliký, velký milovník a propagátor brambor, musel dokonce nechat pole hlídat vojáky před sedláky, kteří chtěli zabránit zavádění novinky a pole ničili. Po dlouhých letech, kdy se brambory těšily i nevídané reklamě přímo od Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty, která si jejich květy nechala zdobit šaty, aby je zpopularizovala, si nakonec vydobyly své postavení. A byly to právě brambory a v nich obsažený vitamin C, který ochránil Evropu od cyklických hladomorů a epidemií kurdějí. U nás se však začaly pěstovat až kolem 18. století, a to na Příbramsku, Jáchymovsku a Vlašimsku.

bramboryDnes si bez nich náš život neumíme představit a právem jsou označovány jako náš „druhý chléb“.
Kromě toho, že nyní patří mezi nejběžnější potraviny, které se objevují v našich sklepích, komůrkách, špajzech a v neposlední řadě na našich jídelních stolech, jejich úloha se rozšiřuje dále zejména v potravinářství, ale také ve farmacii, zdravotnictví a průmyslových odvětvích. Mimo jiné se jedná o nízkoenergetickou potravinu, obsahující velké množství minerálů, vitamínů i dalších látek důležitých pro výživu organismu.

Věděli jste, že brambora byla z počátku dovezena jen jako okrasná rostlina pro své nádherné květy?

Brambory nejčastěji konzumujeme jako přílohu, ale lze z nich připravit i široká škála samostatných pokrmů. Jako jedná z mála surovin se dá totiž péct, vařit, smažit, zapékat i nadívat. Mnohdy ale stačí málo, aby byl potenciál této plodiny využitý na 100 %. Inspirujte se snadnými recepty, které dopomohou k perfektnímu výsledku vašeho kulinářského umění.


V jednoduchosti je krása, zkuste proto ten nejsnazší recept z brambor, který si zamilujete!

Pečené brambory s máslem a česnekem


Že se vám zdá tento recept příliš fádní? Nenechte se mýlit, vyzkoušejte brambory připravit přesně podle našeho postupu a uvidíte sami, že nemusí sloužit jako příloha, ale klidně si je vychutnáte samotné jen tak.

Budete potřebovat:
    • 0,5 kg brambor (nejlépe raných)
    • 100 g másla
    • 5 stroužků česneku
    • pár kapek oleje, sůl
    • bylinky na ozdobu
Brambory neloupejte, jen je se slupkou důkladně omyjte a nakrájejte na kolečka vysoká cca půl centimetru. Vyskládejte je vedle sebe na olejem vymazaný plech, posolte a pečte dozlatova na 180 stupňů. Jakmile jsou brambory téměř měkké, potřete je pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem s rozmačkaným česnekem. Dejte si záležet, aby na každé bramboře vždy byly i kousky česneku. Takto pomazané brambory dejte do trouby na dalších 10 minut, aby byly krásně křupavé a uvnitř měkké. Podávat můžete ozdobené bylinkami, k masu s omáčkou, zelenině nebo samotné se sklenicí studeného mléka.


Zdroj:  Agrární komora ČR

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles