Jak se dají brambory využít? Co se s nimi dá vše dělat? A v čem jsou zdraví prospěšné? To a více se dozvíte v následujících řádcích.
Brambory jsou jednoletá rostlina a celá rostlinka je jedovatá. Samozřejmě kromě plodu, který známe. Mají mnoho pojmenování a lidových názvů, např. zemáky, kobzole, grule, kremple apod. Poprvé je začali pěstovat Inkové v Jižní Americe. Do českých zemí se brambory dostávají až v 17. století. V ČR je zjištěno 161 odrůd všech brambor, takže velmi velké množství.
Brambory se dělí na několik varných typů:
Varný typ A se
označuje zelenou barvou. Jsou to brambory, které se nerozvařují a jsou jen
slaboučce moučné. Hodí se hlavně do salátů, ovšem nejlepší jsou uvařené ve
slupce.
Varný typ B je označen barvou červenou. Tyto brambory se používají
nejčastěji jako obyčejná a běžná příloha k jídlu.
Varný typ C reprezentuje modrá barva. Hodí se zejména k přípravě bramborové kaše, vynikajících bramborových knedlíků a nebo bramboráků.
Z brambor se dá utvořit doopravdy všechno, např. saláty, polévky, příloha, knedlíky, brambory upečené ve slupce, guláše, halušky, bramborové šišky s mákem či obyčejná bramborová kaše. V různých tištěných i internetových kuchařkách naleznete miliony receptů, jejíž součástí jsou právě vynikající a zdravé brambory.
A proč jsou brambory vlastně tak zdravé?
Obsahují vitamíny, minerály, bílkoviny a vůbec neobsahují skoro žádný tuk. Obsahují kyselinu askorbovou, vitamin C, B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin K a mnoho dalších. Obsahují také velmi vysoký obsah draslíku, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód, molybden, selen, vápník, zinek, sodík a další. Jak vidíte, opravdu se je vyplatí konzumovat pravidelně. Málokterá plodina obsahuje tolik co právě brambory.
Proto radím jíst často bramborová jídla a různá jídla s bramborami, neboť jsou doopravdy zdravé, chutné a užitečné.
ChytráŽena.cz