Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Brambory a jejich využití

11. 10. 2012 | Škola vaření

Jak se dají brambory využít? Co se s nimi dá vše dělat? A v čem jsou zdraví prospěšné? To a více se dozvíte v následujících řádcích.

Brambory jsou jednoletá rostlina a celá rostlinka je jedovatá. Samozřejmě kromě plodu, který známe. Mají mnoho pojmenování a lidových názvů, např. zemáky, kobzole, grule, kremple apod. Poprvé je začali pěstovat Inkové v Jižní Americe. Do českých zemí se brambory dostávají až v 17. století. V ČR je zjištěno 161 odrůd všech brambor, takže velmi velké množství.

Brambory se dělí na několik varných typů:

brambory a jejich využití

Varný typ A se označuje zelenou barvou. Jsou to brambory, které se nerozvařují a jsou jen slaboučce moučné. Hodí se hlavně do salátů, ovšem nejlepší jsou uvařené ve slupce.

Varný typ B je označen barvou červenou. Tyto brambory se používají nejčastěji jako obyčejná a běžná příloha k jídlu.

Varný typ C reprezentuje modrá barva. Hodí se zejména k přípravě bramborové kaše, vynikajících bramborových knedlíků a nebo bramboráků.

Z brambor se dá utvořit doopravdy všechno, např. saláty, polévky, příloha, knedlíky, brambory upečené ve slupce, guláše, halušky, bramborové šišky s mákem či obyčejná bramborová kaše. V různých tištěných i internetových kuchařkách naleznete miliony receptů, jejíž součástí jsou právě vynikající a zdravé brambory.

A proč jsou brambory vlastně tak zdravé?

Obsahují vitamíny, minerály, bílkoviny a vůbec neobsahují skoro žádný tuk. Obsahují kyselinu askorbovou, vitamin C, B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin K a mnoho dalších. Obsahují také velmi vysoký obsah draslíku, hořčík, železo, fosfor, mangan, jód, molybden, selen, vápník, zinek, sodík a další. Jak vidíte, opravdu se je vyplatí konzumovat pravidelně. Málokterá plodina obsahuje tolik co právě brambory.

Proto radím jíst často bramborová jídla a různá jídla s bramborami, neboť jsou doopravdy zdravé, chutné a užitečné.

Slunicko - čtenářka
ChytráŽena.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
nedám dopustit.
Obrázek uživatelky
profil
maso neutvoříš Smajlík (viz "Z brambor se dá utvořit doopravdy všechno")
Obrázek uživatelky
profil
Brambory se unás hodně konzumují,vařím je jenom na páře,tak nám všechno v nich zůstává.Ani jsem netušila,co všechno v nich je.
Obrázek uživatelky
profil
brambory jsou u nás doma hodně oblíbené jídlo,na mnoho způsobů.
Obrázek uživatelky
profil
to máš pravdu...a zásadní věc co tu chybí je ..brambory vařit nejlépe v parním hrnci kvůli zachování všech minerálů....
a také přidat kmín který ničí solanin....
všechny tyhle informace se dají vygooglit a sestavit z nich článek....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles