Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Česká zabijačka - jak probíhá a co budeme potřebovat

8. 10. 2012 | Škola vaření

Domácí zabijačka se dělá obvykle od prosince do března a patří mezi staré slavnosti. Váže se k ní spousta tradic. Každý majitel vepře si předem objedná řezníka, který má svůj osvědčený postup při zabijačce.

Také si musíme nachystat spoustu věcí, bez kterých se zabijačka neobejde. Takový vepř, který má přes 100 kg, představuje značné množství masa ke zpracování. Bourané maso ukládáme podle jednotlivých částí do mrazicích boxů. Připravujeme z nich také zabijačkové pochoutky.

Co budeme potřebovat?

K domácí zabijačce potřebujeme neslazenou buchtu, kterou si upečeme. Místo buchty můžeme použít housky. Nezapomeneme si připravit velké hrnce na vaření masa, míchání teplé krve, jitrnic, jelit, tlačenky a také dostatek špejlí. Uvaříme si kroupy na jelita. Nachystáme si dostatek koření. Sladkou i pálivou papriku, majoránku, dobromysl, česnek, cibuli, mrkev, petržel, křen a také oloupaná jablka. Nastrouhaná jablka se smíchají společně s křenem a slouží jako přílohy k ovarům, jitrnicím, jelitům a masu.

Česká zabíjačkaJak probíhá zabíjačka

Začíná se brzy ráno. Řezník vykrmené prase zabije, dnes nejspíše střelou z jehlové pistole. A pak prase nechá vykrvit do předem připravených nádob. Krev zachycovaná do mísy se musí stále šlehat, aby se nesrazila. Vepř se v neckách horkou vodou spaří, pomocí smoly se zbaví štětin. Očištěné prase se zavěsí za zadní nožky na rozporku, opláchne a dočistí. Řezník pak rozřízne vepříčkovi břišní dutinu, vykuchá ho. Prase rozsekne na dvě půlky, které umyje a následně rozporcuje na jednotlivé druhy masa. Kýtu, krkovičku, kotletu, plecko, bůček, a další části. Maso si naporcujeme podle potřeby a uložíme do mrazáku. Střeva a žaludek se vyčistí, aby byly připraveny k výrobě jitrnic, jelit, tlačenky a klobásek.  Sádlo se připraví na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci. Jeden den po zabijačce se dělají zabijačkové pochoutky, které patří k nejlepším. Stále jsou oblíbené uzené pochoutky, které chrání maso před napadením a mají výbornou chuť a vůni.

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka patří mezi klasická jídla. Vzniká ze surovin, které se využívají při přípravě zabijačkových jídel. Ovaru, jelit, jitrnic a dalších surovin. Patří k velice oblíbeným.

Vepřová kýta, kotleta a panenská svíčková

Tyto tři části patří k nejkvalitnějším částem masa z vepře. Maso můžeme zmrazit, sterilovat a použít k přípravě šunky. Vepřové maso má v kuchyni všestranné použití. Můžeme z něj připravit minutky, smažit, péct, dusit a grilovat.

Vepřový ocásek

Patří mezi zabijačkové pochoutky. K okamžité spotřebě jej upravujeme buď bez křížové kosti, nebo s ní, a to pečený nebo vařený. Prasečí ocásek můžeme také konzervovat uzením. Používá se také do ovaru a huspenin.

Vepřová kolena

Vepřová kolena můžeme uvařit a podávat jako ovar. Dusit a také zapékat. Mezi neobvyklou a velice chutnou patří  úprava kolena jako dušená šunka. Dále se využívá při přípravě tlačenek a huspenin.

Vepřový bůček

Vepřový bůček obsahuje značné množství tuku. Můžeme ho mrazit a udit. Je výborný jako pečený i nadívaný. Vykostěný můžeme namlít do karbanátků a sekané.

Vepřová plec

Vepřovou plec můžeme zmrazit. V kuchyni se upravuje různými způsoby. Nejoblíbenější je pečená a dušená. Můžeme ji dusit se zeleninou, připravit guláš. Mletou plec používáme k přípravě sekané.

Vepřová krkovička

Obsahuje většinou hodně tuku. Můžeme ji zmrazit. Připravit z ní různé vepřové speciality, pečením, nebo dušením. Tato část masa je vhodná na uzení, přidává se do mletého masa a trvanlivých salámů.  

Vepřová hlava

Vařené maso z vepřové hlavy se podává jako vepřový ovar. Další části využíváme k přípravě tlačenky, huspeniny a jelítek.                     


Autor: Marta
ChytráŽena.cz
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
bych se nechala pozvat.........na prima hostinu
Obrázek uživatelky
profil
.... a už mám hlad Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
........nechala bych se pozvat jednou za rok
Obrázek uživatelky
profil
já jsem byla na zabijačce asi 2x ještě v mládí .. Smajlíkjednou u tety a jednou u spolužačky Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles