Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chřestová sezóna opět v plném proudu. Zařaďte tuto superpotravinu do svého jídelníčku

9. 05. 2023 | Škola vaření
Věděli jste, že v Česku právě začíná chřestová sezóna? Trvá jen od poloviny dubna do konce června. Možná právě proto zapomínají mnozí z nás tuto superpotravinu zařazovat do svých jídelníčků.  Přitom díky mnoha benefitům, které se s chřestem pojí, se mu již delší dobu právem přezdívá král zeleniny a české zlato. Může se chlubit nejen vynikající chutí, ale také řadou blahodárných účinků v podobě velkého množství vlákniny a vitamínů.

Cesta chřestu na český talíř


Blahodárné účinky chřestu znali již staří Egypťané a své místo v kuchyni si udržel i v dobách Rakouska – Uherska. Na česká pole se chřest začal znovu ve větší míře vracet na konci 90. let, nejprve byl však převážně dovážen. To samozřejmě není ideální, protože právě u této zeleniny je čerstvost jedním z důležitých aspektů, který má vliv na chuť. Nyní se situace zlepšuje, a to i díky velkým farmám.

čerstvý chřestProč je chřest králem české zeleniny?


Je dokázáno, že chřest pomáhá snižovat obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávení a díky vysokému obsahu vitamínu E posiluje imunitní systém. Dlouhodobá konzumace přispívá ke snížení krevního tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi a má protizánětlivé účinky. Dále působí preventivně proti infekcím močových cest. Díky tomu, že neobsahuje tuk, má minimum kalorií, tudíž se může stát bez výčitek součástí jídelníčku.


Zkuste chřest k snídani


Díky čerstvému chřestu od místních dodavatelů můžete připravit vynikající pokrmy. Tato nenahraditelná surovina se skvěle hodí například do salátů nebo ke grilovanému masu. Vyzkoušet ovšem můžete i lehkou snídani – chřest s vajíčkovou omeletou. Výhodou je jednoduchá příprava a zaručený výsledek. K tomu vám postačí 3 vejce, lžíce oleje, sůl, pepř a 6 stonků zeleného chřestu. Do rozmíchaného vejce přidejte ideálně zelený chřest, který v první řadě zbavíte tvrdých konců. Na pánvi rozehřejte olej a chřest krátce orestujte. V pánvi následně rozpusťte máslo. Pak vlijte vaječnou směs a vařečkou nebo stěrkou ji stahujte od okrajů směrem ke středu pánve. Jakmile jsou vejce uvařená, míchat přestaňte a teplotu snižte. Ve chvíli, kdy je spodní strana omelety pevná, ale horní ještě lehce nedovařená, ji překlopte. Omeletu přesuňte na talíř a podávejte společně s orestovaným chřestem.


Lehká a výborná večeře? Vařený chřest se šunkou


Inspiraci můžete díky chřestu čerpat i v průběhu dne. Skvělým tipem k večeři je vařený chřest se šunkou. Na jednu porci budete potřebovat 1 kg bílého chřestu, 400 g nových brambor, 1 balení šunky, 100 g jogurtu, 50 g másla, 2 žloutky, pomerančovou šťávu, sůl, pepř a pažitku.  Brambory oloupejte a uvařte doměkka v osolené vodě asi 20 minut. Chřest očistěte, zbavte konců a oloupejte po celé délce škrabkou. Do vroucí osolené vody přidejte chřest a povařte asi 15 až 20 minut na skus. Následně ve vodní lázni vyšlehejte žloutky a pomerančovou šťávu do světlé pěny. Postupně zašlehejte i zbylé máslo nakrájené na menší kostky. Přidejte jogurt, pažitku a dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. Vařený chřest podávejte společně s bramborami, šunkou a pomerančovou omáčkou.


Jak poznáte ten nejčerstvější chřest? Zaměřte se na pevně sevřené hlavičky, čerstvé výhonky nejsou svraštělé ani okoralé, naopak hezky voní.


Zdroj, foto: Kaufland
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !