Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chřestová sezóna opět v plném proudu. Zařaďte tuto superpotravinu do svého jídelníčku

9. 05. 2023 | Škola vaření
Věděli jste, že v Česku právě začíná chřestová sezóna? Trvá jen od poloviny dubna do konce června. Možná právě proto zapomínají mnozí z nás tuto superpotravinu zařazovat do svých jídelníčků.  Přitom díky mnoha benefitům, které se s chřestem pojí, se mu již delší dobu právem přezdívá král zeleniny a české zlato. Může se chlubit nejen vynikající chutí, ale také řadou blahodárných účinků v podobě velkého množství vlákniny a vitamínů.

Cesta chřestu na český talíř


Blahodárné účinky chřestu znali již staří Egypťané a své místo v kuchyni si udržel i v dobách Rakouska – Uherska. Na česká pole se chřest začal znovu ve větší míře vracet na konci 90. let, nejprve byl však převážně dovážen. To samozřejmě není ideální, protože právě u této zeleniny je čerstvost jedním z důležitých aspektů, který má vliv na chuť. Nyní se situace zlepšuje, a to i díky velkým farmám.

čerstvý chřestProč je chřest králem české zeleniny?


Je dokázáno, že chřest pomáhá snižovat obsah cholesterolu v krvi, podporuje trávení a díky vysokému obsahu vitamínu E posiluje imunitní systém. Dlouhodobá konzumace přispívá ke snížení krevního tlaku, reguluje hladinu cukru v krvi a má protizánětlivé účinky. Dále působí preventivně proti infekcím močových cest. Díky tomu, že neobsahuje tuk, má minimum kalorií, tudíž se může stát bez výčitek součástí jídelníčku.


Zkuste chřest k snídani


Díky čerstvému chřestu od místních dodavatelů můžete připravit vynikající pokrmy. Tato nenahraditelná surovina se skvěle hodí například do salátů nebo ke grilovanému masu. Vyzkoušet ovšem můžete i lehkou snídani – chřest s vajíčkovou omeletou. Výhodou je jednoduchá příprava a zaručený výsledek. K tomu vám postačí 3 vejce, lžíce oleje, sůl, pepř a 6 stonků zeleného chřestu. Do rozmíchaného vejce přidejte ideálně zelený chřest, který v první řadě zbavíte tvrdých konců. Na pánvi rozehřejte olej a chřest krátce orestujte. V pánvi následně rozpusťte máslo. Pak vlijte vaječnou směs a vařečkou nebo stěrkou ji stahujte od okrajů směrem ke středu pánve. Jakmile jsou vejce uvařená, míchat přestaňte a teplotu snižte. Ve chvíli, kdy je spodní strana omelety pevná, ale horní ještě lehce nedovařená, ji překlopte. Omeletu přesuňte na talíř a podávejte společně s orestovaným chřestem.


Lehká a výborná večeře? Vařený chřest se šunkou


Inspiraci můžete díky chřestu čerpat i v průběhu dne. Skvělým tipem k večeři je vařený chřest se šunkou. Na jednu porci budete potřebovat 1 kg bílého chřestu, 400 g nových brambor, 1 balení šunky, 100 g jogurtu, 50 g másla, 2 žloutky, pomerančovou šťávu, sůl, pepř a pažitku.  Brambory oloupejte a uvařte doměkka v osolené vodě asi 20 minut. Chřest očistěte, zbavte konců a oloupejte po celé délce škrabkou. Do vroucí osolené vody přidejte chřest a povařte asi 15 až 20 minut na skus. Následně ve vodní lázni vyšlehejte žloutky a pomerančovou šťávu do světlé pěny. Postupně zašlehejte i zbylé máslo nakrájené na menší kostky. Přidejte jogurt, pažitku a dochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. Vařený chřest podávejte společně s bramborami, šunkou a pomerančovou omáčkou.


Jak poznáte ten nejčerstvější chřest? Zaměřte se na pevně sevřené hlavičky, čerstvé výhonky nejsou svraštělé ani okoralé, naopak hezky voní.


Zdroj, foto: Kaufland
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles