Dlouhá čepel, hladké ostří a materiál si vyberte sami
S masem se v kuchyni budete setkávat běžně, tedy v případě, že nepatříte mezi vegetariány. A pokud zrovna nepřesvědčíte řezníka v obchodě, budete si muset zakoupený kus masa doma i naporcovat. Pro hladký průběh a žádné zranění si musíte zvolit správný nůž, se kterým vám to dobře půjde. Existují speciálně upravené nože vhodné na vykosťovaní a filetování, dnes zakoupíte přímo i steakový nůž, který vám zaručí vždy stoprocentní výsledek. Dost dobře si však vystačíte i s jedním větším masovým nožem.Důležitá je dlouhá a pevná čepel, hladké ostří a pohodlná rukojeť nože na maso. Pamatujte, že maso nekrájíte tlakem, nýbrž tahem, proto je tedy kladen důraz na dlouhou čepel. Co se týče materiálů jsou na krájení masa vhodné snad všechny běžně používané. Nejčastěji využívané však i nadále zůstávají nože z nerezové oceli. Práce s nimi je pohodlná, bez problému lze tyto nože i opětovně brousit. Dalším oblíbeným materiálem je i keramika. Na keramickou čepel nože se maso nelepí, a proto se s ním dobře pracuje.
Práce s nožem musí být radost
Protože porcování masa jde někdy obtížně, musíte si vybrat takový nůž, který vám práci usnadní. Jak už jsme v předchozím odstavci říkali, je důležité si na maso pořídit nůž s dlouhou čepelí a hladkým ostřím. Neméně důležitá je i rukojeť nožů. Ta je vyrobená z různých materiálů - dřevo, plast, ocel. Z nich nejvíce vyhovuje nejspíš plast. Ten na rozdíl od dřeva nepotřebuje dlouhou dobu na osychání a na rozdíl od ocele v rukou uživatele neklouže. Při výběru si nůž zkuste vzít i do ruky. Jak se vám s ním pracuje? Kvalitní nože v ruce ani neucítíte, přesto dobře naporcují i větší kusy masa. Práce s nožem musí být radost.Výběr kvalitního nože na maso nepodceňujte. V domácnosti vám postačí velký masový nůž s dlouhou čepelí a hladkým ostřím, k němu si pak můžete pořídit i úzký nůž na vykosťování nebo některý ze speciálních nožů na rybí maso.
Zdroj: Royaltyline.cz