Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čím nahradit kopřivy ve velikonoční nádivce? Přidat se dá špenát nebo dýňové pyré

29. 03. 2013 | Škola vaření
Stejně jako vejce nebo beránek patří i nádivka neodmyslitelně na velikonoční stůl. Každý ji připravuje jiným způsobem. Někdo přidává uzené maso, jiný houby. Variací na velikonoční nádivku je nespočet, ale snad každý do ní přidává kopřivy. Čím je nahradit, když počasí této bylině nepřeje?

Zelené bylinky v nádivce mají svou symboliku – představují symbol jara. Nejčastěji se přidávají kopřivy, ty ale nejsou k sehnání každý rok. Většinou se nahrazují petrželkou nebo kerblíkem. Dají se přitom nahradit i jinými bylinkami nebo zeleninou, které nádivku ozvláštní.
„Je možné je nahradit také špenátem, ten se přidává syrový nebo blanšírovaný. Jde ale udělat i jednoduché hráškové pyré, které se do nádivky přidá. Pokud má někdo rád libeček, může tam přidat i ten, nádivka má pak zajímavou chuť. Netradiční náhražkou je dýňové pyré s bazalkou,“ poradil šéfkuchař Radek David.  

velikonoční vejcePodle starých receptů se do nádivky nepřidávalo pečivo. Původně se vařila hustá kaše z mléka a krupice, do které se přidávala vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Když byla nádivka suchá, dodatečně se mastila sádlem. Dnešní recepty už se bez nakrájených rohlíků nebo veky prakticky neobejdou.  
„Pečivo přidávané do nádivky by nemělo být čerstvé, protože příliš rychle nasaje mléko a stane se z něj kaše. Ideální je pečivo staré zhruba tři dny. Před zpracováním je možné pečivo nakrájené na kostičky opražit na másle. Nádivce dodá příjemnou máslovou chuť a má i lepší vzhled,“ poradil Radek David.

Základem nadýchané nádivky je dobře vyšlehaný sníh z bílků. Ten se do směsi opatrně vmíchává až nakonec. Kvalitní sníh se pozná tak, že je v něm velké množství malých bublinek. Pokud jsou bubliny příliš velké, popraskají a nádivka pak nezíská správnou konzistenci.

„Bílky je důležité šlehat pomalu. Pokud člověk připravuje sníh v robotu, měl by začít na nejpomalejším stupni a zhruba po třech minutách pomalu přidávat rychlost. Sníh pak vydrží nadýchaný a nádivka během pečení nespadne. Dobré je přidat k vaječným bílkům špetku soli nebo kapku citronové šťávy, sníh se pak lépe vyšlehá,“ dodal Radek David.

RECEPTY

NÁDIVKA S HRÁŠKOVÝM PYRÉ

5 rohlíků nebo celá veka, 2 vejce, sáček mraženého hrášku, slanina, 120 gramů másla, 250 mililitrů mléka, sůl, pepř    
Rohlíky nakrájejte na kostičky a opražte na troše másla. V mléce rozmíchejte žloutky a vylijte na rohlíky. Přilijte rozehřáté máslo a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Ve vodě uvařte hrášek, osolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ke směsi. Nakonec opatrně přidejte sníh z vyšlehaných bílků. Pečte 30 minut na 180 °C.

NÁDIVKA S DÝNÍ A BAZALKOU

5 rohlíků nebo celá veka, 2 vejce, 120 gramů másla, 250 mililitrů mléka, sůl, pepř, 1 středně velká dýně hokkaidó, 2–3 stroužky česneku, olivový olej, bazalka    
Dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Ty dejte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby rozpálené na 220 °C a pečte asi 30 minut do měkka. Mezitím v mléce rozmíchejte žloutky a vylijte na nakrájené rohlíky. Přilijte rozehřáté máslo. Upečenou dýni nechte zchladnout, pak ji rozmačkejte a přidejte prolisovaný česnek a bazalku. Přidejte ke směsi. Nakonec opatrně přidejte sníh z vyšlehaných bílků. Pečte 30 minut na 180 °C.

Zdroj: restaurace La Veranda
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
nedělám,nikdo to u nás nejíSmajlíka to jsem zkoušela různé...i se spoustou vajec,uzeného...kašlu na něSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles