Zelené bylinky v nádivce mají svou symboliku – představují symbol jara. Nejčastěji se přidávají kopřivy, ty ale nejsou k sehnání každý rok. Většinou se nahrazují petrželkou nebo kerblíkem. Dají se přitom nahradit i jinými bylinkami nebo zeleninou, které nádivku ozvláštní.
„Je možné je nahradit také špenátem, ten se přidává syrový nebo blanšírovaný. Jde ale udělat i jednoduché hráškové pyré, které se do nádivky přidá. Pokud má někdo rád libeček, může tam přidat i ten, nádivka má pak zajímavou chuť. Netradiční náhražkou je dýňové pyré s bazalkou,“ poradil šéfkuchař Radek David.

„Pečivo přidávané do nádivky by nemělo být čerstvé, protože příliš rychle nasaje mléko a stane se z něj kaše. Ideální je pečivo staré zhruba tři dny. Před zpracováním je možné pečivo nakrájené na kostičky opražit na másle. Nádivce dodá příjemnou máslovou chuť a má i lepší vzhled,“ poradil Radek David.
Základem nadýchané nádivky je dobře vyšlehaný sníh z bílků. Ten se do směsi opatrně vmíchává až nakonec. Kvalitní sníh se pozná tak, že je v něm velké množství malých bublinek. Pokud jsou bubliny příliš velké, popraskají a nádivka pak nezíská správnou konzistenci.
„Bílky je důležité šlehat pomalu. Pokud člověk připravuje sníh v robotu, měl by začít na nejpomalejším stupni a zhruba po třech minutách pomalu přidávat rychlost. Sníh pak vydrží nadýchaný a nádivka během pečení nespadne. Dobré je přidat k vaječným bílkům špetku soli nebo kapku citronové šťávy, sníh se pak lépe vyšlehá,“ dodal Radek David.
RECEPTY
NÁDIVKA S HRÁŠKOVÝM PYRÉ
5 rohlíků nebo celá veka, 2 vejce, sáček mraženého hrášku, slanina, 120 gramů másla, 250 mililitrů mléka, sůl, pepřRohlíky nakrájejte na kostičky a opražte na troše másla. V mléce rozmíchejte žloutky a vylijte na rohlíky. Přilijte rozehřáté máslo a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu. Ve vodě uvařte hrášek, osolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Přidejte ke směsi. Nakonec opatrně přidejte sníh z vyšlehaných bílků. Pečte 30 minut na 180 °C.
NÁDIVKA S DÝNÍ A BAZALKOU
5 rohlíků nebo celá veka, 2 vejce, 120 gramů másla, 250 mililitrů mléka, sůl, pepř, 1 středně velká dýně hokkaidó, 2–3 stroužky česneku, olivový olej, bazalkaDýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte na kostky. Ty dejte na plech, zastříkněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby rozpálené na 220 °C a pečte asi 30 minut do měkka. Mezitím v mléce rozmíchejte žloutky a vylijte na nakrájené rohlíky. Přilijte rozehřáté máslo. Upečenou dýni nechte zchladnout, pak ji rozmačkejte a přidejte prolisovaný česnek a bazalku. Přidejte ke směsi. Nakonec opatrně přidejte sníh z vyšlehaných bílků. Pečte 30 minut na 180 °C.
Zdroj: restaurace La Veranda