Základ čínské kuchyně tvoří samozřejmě rýže – potravina poměrně dobře dostupná. K jejímu finálnímu dohotovení však bylo často potřeba saké – rýžové víno. Řešení se naštěstí našlo – stačilo použít sladší bílé víno (ne dezertní, to už je sladké příliš). Rýžovou pálenku Mao-tchaj, kterou lze také v kuchařských předpisech zkusta potkat, zase nahradí jakýkoliv destilát s výraznou ovocnou složkou – třeba domácí třešňovice nebo meruňkovice.
Poněkud rafinovanější je náhražka za čerstvé bambusové výhonky, které se těžko shání i dnes. Nemáte-li bambus, použijte květák. Přesněji řečeno květákové listy, ze kterých vykrájíme tuhé středové žilky a ty nasekáme na stejně dlouhé nudličky. Mohu potvrdit, že po tepelné úpravě se chuti skutečného bambusu velmi podobají. Zelené části květákových listů se také nevyhazují, ale spaří se a použijí do studených salátů. Jsou výborné.
Čínské tradiční houby (např. shiitake) lze docela dobře nahradit našimi sušenými tmavými houbami (hříbky apod.). Jen je třeba je několik hodin předem namočit a použít asi o 1/3 méně, než je uvedeno v čínském receptu. Naše houby jsou totiž výrazně aromatičtější a celý pokrm by přebily.
Také se sháněním čerstvého zázvoru měly naše babičky problém. Stačilo ale naštěstí vzít zázvor sušený a na několik hodin ho namočit do studené vody. Takto upravený zázvor není sice tak palčivý jako čerstvý, ale dodá jídlu nasládlou chuť, které si čínští strávníci tolik cení. Japonský zelený křen (wasabi) zase v naší kuchyni bez uzardění nahrazoval čerstvý evropský křen. V palčivosti si s tím asijským opravdu nezadá a trochu jiná chuť nikomu příliš nevadila. Oblíbená černá ředkev (daikon) se chuťově velmi podobá velmi klasickým pálivým ředkvičkám. Moje babička tyto ředkvičky pěstovala cíleně – měla dva záhonky a jeden zkrátka zalévala o něco méně.
Dnes už se původní asijské suroviny shání mnohem snadněji. Nemáte-li poblíž nějaké to asijské tržiště, stačí trochu zapátrat na internetu a druhý den máte doma všechno potřebné. Vaření našich babiček ale bylo tak nějak vynalézavější a zábavnější. Jestli máte rádi čínskou kuchyni, určitě si někdy vyzkoušejte, jak chutnaly vaše oblíbené recepty v podání našich babiček. Bude to určitě zajímavá zkušenost.
Notburga
ChytráŽena.cz
ChytráŽena.cz