Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je to Guma guar (E 412) ?

7. 10. 2008 | Škola vaření

Rostlinné gumy - jsou šťávy vytékající z rostlin při poranění nebo vyráběné různými mikroorganismy. Získávají se z přírodních zdrojů (keře, stromy, mořské řasy, baktérie) a mají schopnost zvyšovat viskozitu a vytvářet gely. Rostlinné gumy jsou látky, které nejsou zadržovány v lidském těla a rychle se vylučují. Přesto, že jsou většinou nedostatečně testovány, předpokládá se, že jsou pravděpodobně bezpečné. Mezi rostlinné gumy tedy řadíme gumu guar (E 412).


Guma guar (E 412) se získává ze semen rostliny Cyamopsis tetragonolobus (tato rostlina je schválena Ministerstem Zdravotnictví k použití), která se pěstuje v Indii, Pákistánu a USA. Patří mezi rozpustné vlákniny a účinkuje jako emulgátor, stabilizátor disperzí a zahušťovadlo, které s vodou vytváří husté roztoky.


Guma guarGuma guar se prodává do mražených krémů, kterým přidává na objemu, zlepšuje jejich texturu a zvyšuje odolnost vůči tepelnému šoku.

Guma guar také prodlužuje životnost pekařských výrobků, zahušťuje salátové zálivky, instantní polévky a omáčky a používá se k vytváření filmů na povrchu masných výrobků.

Setkáváme se s
Guma guar také v mléčných výrobcích (např. v jogurtech, zmrzlině, nebo v některých pudinkových či smetanových krémech).

Při zkoumání zdravotních následků nebylo zjištěno, že by
Guma guar poškozovala pokusná zvířata ani během krátkodobých nebo dlouhodobých studií. V některých částech světa se tradičně  používá guarová moučka, která obsahuje gumu guar. V rozumných množstvích nejsou známy žádné její nežádoucí účinky, naopak může snižovat hladinu cholesterolu. U citlivých jedinců však může guma guar způsobovat při styku s pokožkou kopřivku.

 



Zdroj: SOS


Hana Očková

ChytráŽena.cz

 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !