Domácí je domácí
Holdujete-li rostlinným mlékům, jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy, dále v některých supermarketech a obchodních řetězcích. Nemusíte ale kupovat jen ta v obchodě, jejichž cena bývá vysoká, můžete si je vyrábět v pohodlí domova. Je to velice jednoduchá záležitost, stačí mít ty správné suroviny a vybavení. Vybranou surovinu, tedy např. mandle, dáte přes noc namočit do vodní lázně. U surovin, jako jsou mák či ovesné vločky, postačí několik hodin. Poté vodu slejeme a ingredience přemístíte do výkonného stolního mixéru, doplníte čerstvou vodou, dle chuti dosladíte či ochutíte vanilkou nebo kořením, a rozmixujete. Nakonec přecedíte přes sítko nebo plátno a je hotovo. Pokud vám nejde na rozum, proč se mají ořechy namáčet, tak je to z důvodu lepší stravitelnosti a současně aktivace všech enzymů, které jsou v nich uloženy.Nezatěžují organismus
Rostlinná mléka neobsahují mléčné bílkoviny ani laktózu, mohou si je tak bez obav vychutnávat i alergici na mléčné bílkoviny a ti, kteří mají intoleranci mléčného cukru – laktózy. Trpíte-li vysokým cholesterolem a tlakem, i pro vás jsou rostlinná mléka vhodná. Mají nižší množství nasycených tuků a neobsahují cholesterol. Řada rostlinných mlék také pomáhá se zažíváním a jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Máte-li dietní jídelníček, můžete do něj rostlinné nápoje zařadit, ale dávejte si pozor na kupované s příchutěmi. Většina z nich totiž obsahuje přidaný cukr, který zvyšuje glykemický index. Rostlinné nápoje lze také využívat při vaření – do ovocných koktejlů můžete přidat sójové mléko a mandlové se hodí pro přípravu třeba palačinek.Pár vybraných druhů a jejich účinky
Mezi nejpopulárnější patří mandlové mléko s jemnou oříškovou chutí. Obsahuje velké množství minerálů – magnesium, mangan, selen, a také vitamin E. Minerály spolu s vitaminem E a B najdete i v ovesném mléku, které lze připravit nejen přímo z ovsa, ale rovněž z ovesných vloček. Sportovci ocení rýžové mléko bez obsahu tuku a s obsahem sacharidů. Makové mléko je zdrojem vápníku, který je skvělou prevencí osteoporózy. Vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin tělu dodáte konzumací mléka z konopných semínek. Slunečnicový nápoj pak oceníte při nervovém vypětí a v těhotenství. Mléko ze sezamu obsahuje beta-karoten, vápník, hořčík a fosfor. Vysoký obsah sodíku má mléko kokosové. Pohankový nápoj pomáhá ke zlepšení pružnosti cév a regeneruje jaterní buňky. Dražší, ale výživné je mléko z kešu ořechů s vysokým obsahem vitamínů skupiny B a hořčíku. V nápoji z kakaových bobů hledejte hořčík a theobromin, díky kterému vás tento nápoj povzbudí a zlepší náladu.Recepty pro vás
Oříškové mléko
lze připravit z jakýchkoliv ořechů – kešu, mandlí, vlašských, lískových, makadamových, piniových, nebo semínek – slunečnicových, dýňových, konopných a dalšíchIngredience:
1 hrnek ořechů, ideálně namočených na 4-12 hodin ve vodě
1 lžička medu, nebo sirupu z agáve, datlí, švestek, kokosu (na doslazení, není nutné přidávat)
Vanilkový lusk, skořice, půl lžičky vanilkového extraktu, nebo jakékoliv oblíbené koření (na dochucení, není nutné přidávat)
1 lžička raw kakaového prášku (pro přípravu raw kakaového mléka, není nutné)
2-3 hrnky vody – pokud preferujete hustší mléko, použijeme méně vody a naopak
Postup:
Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Poté přelijeme přes sítko, či nalijeme přímo do vaku na oříškové mléko a vymačkáme veškeré mléko. Takto připravené mléko můžete dosladit a dochutit oblíbeným kořením. Mléko uchovávejte v utěsněné nádobě v lednici maximálně 2 – 4 dny. Oříškové mléko můžete dochutit raw kakaovým práškem, díky čemuž získáte lahodné raw kakaové mléko. Dužinu z ořechů můžete po přecedění použít do kaší nebo koktejlů.
Makové mléko
Ingredience:Na výrobu cca 1,2 l makového mléka:
200 g máku
2 l vody
Postup:
Mák namočte na 2-3 hodiny do vlažné vody, poté rozmixujte v mixéru na nejvyšší otáčky. Vzniklé namixované makové mléko přeceďte přes jemné sítko, nebo plátěný sáček. Pokud preferujete jemnější konzistenci, přeceďte několikrát.
Zdroj: www.g21-vitality.eu