Květina Vánoc - Vánoční hvězdaKvětina Vánoc - Vánoční hvězda Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Vánočka - nejoblíbenější receptyVánočka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 24.11. 2024
Dnes má svátek Emílie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co jste o rostlinném mléku možná nevěděli

2. 08. 2016 | Škola vaření
Rostlinné nápoje se stávají čím dál více populární a oblíbené. Je na vás klasické mléko příliš těžké, nebo máte zdravotní problém, který vám konzumaci kravského mléka zakazuje? Pak je pro vás rostlinné tou pravou volbou. Věděli jste, jaké jsou jeho výhody a že si ho můžete připravit i doma?

Domácí je domácí

Holdujete-li rostlinným mlékům, jsou běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy, dále v některých supermarketech a obchodních řetězcích. Nemusíte ale kupovat jen ta v obchodě, jejichž cena bývá vysoká, můžete si je vyrábět v pohodlí domova. Je to velice jednoduchá záležitost, stačí mít ty správné suroviny a vybavení. Vybranou surovinu, tedy např. mandle, dáte přes noc namočit do vodní lázně. U surovin, jako jsou mák či ovesné vločky, postačí několik hodin. Poté vodu slejeme a ingredience přemístíte do výkonného stolního mixéru, doplníte čerstvou vodou, dle chuti dosladíte či ochutíte vanilkou nebo kořením, a rozmixujete. Nakonec přecedíte přes sítko nebo plátno a je hotovo. Pokud vám nejde na rozum, proč se mají ořechy namáčet, tak je to z důvodu lepší stravitelnosti a současně aktivace všech enzymů, které jsou v nich uloženy.

rostlinná mlékaNezatěžují organismus

Rostlinná mléka neobsahují mléčné bílkoviny ani laktózu, mohou si je tak bez obav vychutnávat i alergici na mléčné bílkoviny a ti, kteří mají intoleranci mléčného cukru – laktózy. Trpíte-li vysokým cholesterolem a tlakem, i pro vás jsou rostlinná mléka vhodná. Mají nižší množství nasycených tuků a neobsahují cholesterol. Řada rostlinných mlék také pomáhá se zažíváním a jsou zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Máte-li dietní jídelníček, můžete do něj rostlinné nápoje zařadit, ale dávejte si pozor na kupované s příchutěmi. Většina z nich totiž obsahuje přidaný cukr, který zvyšuje glykemický index. Rostlinné nápoje lze také využívat při vaření – do ovocných koktejlů můžete přidat sójové mléko a mandlové se hodí pro přípravu třeba palačinek.

Pár vybraných druhů a jejich účinky

Mezi nejpopulárnější patří mandlové mléko s jemnou oříškovou chutí. Obsahuje velké množství minerálů – magnesium, mangan, selen, a také vitamin E. Minerály spolu s vitaminem E a B najdete i v ovesném mléku, které lze připravit nejen přímo z ovsa, ale rovněž z ovesných vloček. Sportovci ocení rýžové mléko bez obsahu tuku a s obsahem sacharidů. Makové mléko je zdrojem vápníku, který je skvělou prevencí osteoporózy. Vysoký podíl omega 3 a 6 mastných kyselin tělu dodáte konzumací mléka z konopných semínek. Slunečnicový nápoj pak oceníte při nervovém vypětí a v těhotenství. Mléko ze sezamu obsahuje beta-karoten, vápník, hořčík a fosfor. Vysoký obsah sodíku má mléko kokosové. Pohankový nápoj pomáhá ke zlepšení pružnosti cév a regeneruje jaterní buňky. Dražší, ale výživné je mléko z kešu ořechů s vysokým obsahem vitamínů skupiny B a hořčíku. V nápoji z kakaových bobů hledejte hořčík a theobromin, díky kterému vás tento nápoj povzbudí a zlepší náladu.


Recepty pro vás

Oříškové mléko

lze připravit z jakýchkoliv ořechů – kešu, mandlí, vlašských, lískových, makadamových, piniových, nebo semínek – slunečnicových, dýňových, konopných a dalších

Ingredience:
1 hrnek ořechů, ideálně namočených na 4-12 hodin ve vodě
1 lžička medu, nebo sirupu z agáve, datlí, švestek, kokosu (na doslazení, není nutné přidávat)
Vanilkový lusk, skořice, půl lžičky vanilkového extraktu, nebo jakékoliv oblíbené koření (na dochucení, není nutné přidávat)
1 lžička raw kakaového prášku (pro přípravu raw kakaového mléka, není nutné)
2-3 hrnky vody – pokud preferujete hustší mléko, použijeme méně vody a naopak

Postup:
Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Poté přelijeme přes sítko, či nalijeme přímo do vaku na oříškové mléko a vymačkáme veškeré mléko. Takto připravené mléko můžete dosladit a dochutit oblíbeným kořením. Mléko uchovávejte v utěsněné nádobě v lednici maximálně 2 – 4 dny. Oříškové mléko můžete dochutit raw kakaovým práškem, díky čemuž získáte lahodné raw kakaové mléko. Dužinu z ořechů můžete po přecedění použít do kaší nebo koktejlů.

Makové mléko

Ingredience:
Na výrobu cca 1,2 l makového mléka:
200 g máku
2 l vody

Postup:
Mák namočte na 2-3 hodiny do vlažné vody, poté rozmixujte v mixéru na nejvyšší otáčky. Vzniklé namixované makové mléko přeceďte přes jemné sítko, nebo plátěný sáček. Pokud preferujete jemnější konzistenci, přeceďte několikrát.

 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek. Recepty na mléka vyzkouším Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles