Co všechno do čínských jídel patří aneb pár slov o surovinách a pochutinách:
I když vám to tak nepřijde, Číňané úplně všechno nejedí. Ohrnou nos třeba nad knedlíky, rostlinnými oleji, mlékem a mléčnými výrobky, máslem či sýry. Ale i tak v porovnání s naší kuchyní mnohonásobně vedou, co do druhů používaných surovin. Nevyhýbají se koření pěti vůní, složeného ze skořice, badyánu, hřebíčku a s'čchuanského ostrého koření, ani zázvoru, bambusovým výhonkům, mungo bobům a výhonkům, černým houbám, arašídům, černým bobům, čínskému zelí, řapíkatému celeru, pukům z čekanky, fazolím, sezamovým semínkům, sušeným garnátům, výtažkům ze sušených řas, hrachu, mandlím, ořechům, datlím, liliím, lotosovým kořenům nebo česneku. Rozhodně u nich nechybí rýže a těstoviny. Špagety, makaróny, široké nudle a další druhy jsou pro čínskou kuchyni již po mnoho tisíciletí typické. Již ve 13. století je do Benátek dovezl cestovatel Marco Polo od dvora velkého chána Kublaje, kde je okusil, a tak si je spíše spojujeme s italskou kuchyní. Číňané ovšem nezůstávají jen u jednoho druhu, mají skleněné (celofánové) nudle vyrobené z fazolové či pšeničné mouky, vaječné nudle používané do polévek a masovým talířům (vyrábějí se z pšeničné mouky, vody a vajec) a mnoho dalších příloh. Pochutnáváte si i vy doma na číně? „Mnoho lidí tvrdí, že doma "dělá čínu". Obávám se, že většina z nich se mýlí. Pokud chcete skutečně připravovat typická národní čínská jídla, není to v ČR levná záležitost - a především, nejprve musíte doslova "nastudovat o čem to je". Jaké se používají specifické ingredience (není to jen ubohá, levná a vysloveně nezdravá česká "sójová omáčka") ale různá koření a "čínské" houby, velmi mnoho zeleniny, různé druhy rýže - a hlavně - všechno se připravuje velmi rychle. To je opravdu výhoda této národní kuchyně důležitá i pro přetíženého českého manažera nebo českou ženu, která má na krku stravu celé rodiny,” poznamenává Dr. Petr Fořt, CSc, expert ve výživě, autor vědecko-populárních publikací, privátní konzultant v dětské, sportovní a léčebné výživě.
Pokusy do pusy aneb co můžete exotického ochutnat...
Rádi pokoušíte chuťové buňky? Ochutnejte třeba vlaštovčí hnízdo! Ano, jde o skutečná hnízda hnízdících vlaštovek z neobydlených míst v jižní Asii. Jsou vyrobeny z želatinové substance a jakmile se sesbírají, čistí se, balí do celofánu a prodávají. Používají se do polévek a obsahují hodně proteinů, mnozí věří, že udržují mládí. Ovšem nevyjdou vůbec lacino...
Další kuriozitou jsou černá vejce, dračí oči a černé houby. Houby se dělí na tří druhy – podle velikosti a měkkosti.
Vyzkoušet můžete i čínské datle, které jsou malé a sušené a musí se před konzumací namočit do vody na celou noc. Prodávají se v celofánových pytlíčkách a vydrží nekonečně dlouho.
Pokud jste si nevybrali, sáhněte po něčem méně nejistém. Doporučuji Nasi Goreng nebo Bami Goreng. Smažená rýže či nudle připravené jako orientální mixy s kousky masa a zeleninou, doplněné smaženým vejcem a pikantní zeleninovou přílohou. Anebo lumpie, závitky se zeleninou, masem, klíčky a jindy třeba s krevetami, vodními kaštany, bambusovými výhonky...
Dáváte si rádi čínu?
Já rozhodně ano! A pokud se naskytne příležitost, neodolám. Vyzkoušela jsem již dost restaurací i bister s rychlojídly a nikde se mi nestalo, že by obsluhující personál byl nepříjemný a neochotný. V restauracích vás navíc vždy přivítá příjemné a klidné prostředí. Sice nejsem tak odvážná, abych zkoušela nějaké speciální neznámé suroviny – nedám si žádné žraločí poutve, žáby, hnízda a ani módní výkřiky chutí jako smažené medúzy nebo krokodýla. Zůstávám věrná míchaninám s rýží nebo těstovinami a plněným taštičkám a rolkám všeho druhu. A ve skutečnosti mi je jedno, kolik tam namíchají zeleniny, masa a čím to vlastně ochutí. Beru je jako znalce, a tak ať si tam přidají, co znají. Mně se skutečně nikdy po ničem neudělalo zle a vše báječně chutnalo (až na černé houby, které jsem nemohla rozkousat a na nakládané zázvorové kuličky – to byla doslova síla!). Čínu si ovšem nedávám denně a jen občas, ono to po několikáté za sebou připadá na jedno brdo, i s obměnami z vybraného menu...
Další část o čínském jídle si přečtěte v článku:
Čínská kuchyně dobývá celý svět
Petra Nachtmanová